Trädgården – ingen quick fix

2024-06-15
Efter en ytterst tveksam vinter närmar sig nu våren med jättekliv och många småhusägare börjar fundera på eventuella förändringar av sina utemiljöer.

För många handlar kanske bara om att skapa ett nytt inslag i en i övrigt färdig trädgård. Andra kan efter att ha flyttat in i sitt nya hus vara omgiven av ett hav med singel, en steril miljö där man inte gärna släpper ut sina barn. Men var börjar man?

– Mitt råd är att göra en långsiktig, väl genomtänkt plan. Ingen quick fix. Det kan ta 4-5 år innan man har allt på plats. Så låt det få ta tid och ta en sak i taget. Det är mitt generella råd till alla men i synnerhet när det gäller att anlägga en helt ny trädgård, säger trädgårdsarkitekt Jeanette Skålander på Njuta Trädgårdsdesign.

– Ägna den första säsongen framförallt till att drömma och att lägga upp en plan. Det kommer att bli en lång lista med både behov och önskemål, lovar Jeanette.
Fundera och avsätt plats för det praktiska i vardagen, till exempel bilparkering, sopkärl och cykelförvaring. Ska ytor stensättas kan det vara klokt att avvakta en säsong tills marken satt sig.

Skapa en generös uteplats i anslutning till huset, gärna i sydväst-läge där värmen hålls kvar länge och man kan njuta av sköna kvällar. Den ska oftast rymma både matbord, soffgrupp och grill, kanske ett utekök. Sätt ut möbler och anpassa storleken så allt får plats.

– Ta i ordentligt, en uteplats kan aldrig bli för stor! Några stora krukor skapar omedelbar rumskänsla, spaljéer ger avskärmning. En rad med doftande lavendel utmed altanen är härligt, en pergola med klängväxter ger silande skugga. Det ska kännas skönt att komma hem, så låt uteplatsen bli en ombonad plats som man längtar till.

Plantera växter som tar lång tid på sig, som fruktträd, buskar och häckar. Perennrabatter kan adderas på vartefter. Välj lättskötta, härdiga växter utifrån trädgårdens läge. Med väl valda kombinationer kan man ha en blommande trädgård från maj till oktober, intygar Jeanette Skålander. Känner man sig osäker på växtvalen kan man ofta få goda råd i plantskolan.

Är man intresserad av att odla kan ett par odlingslådor placeras i soligt läge. Jeanette betonar att inte ha för stora ambitioner till en början. Odlandet kan få utvecklas successivt, kanske med ett växthus eller faktiskt avvecklas om tiden inte räcker till.

– Skapa flera rum i trädgården efter familjens behov. En liten privat insynsfri hörna, en sval plats för lunch under gassiga timmar, en tredje där vårsolen kan njutas i lä. En liten enkel cafémöbel för morgonkaffet och en hängmatta i skuggan kan visa sig vara viktiga inslag i en trivsam helhet.

Att göra en priolista för våren och sommarens trädgårdsinsatser är något Jeanette rekommenderar alla villaägare. Tänk igenom vad som är viktigast. Hur mycket tid är vi beredda att lägga ner? Är man bortrest stora delar av sommaren kanske det är viktigare att trädgården är tilltalande andra årstider.

– Trädgårdsarbete kan upplevas som ett stort krav, speciellt om man tar över en fullt uppvuxen trädgård med stora rabatter och många fruktträd.
Jeanettes råd är då, var inte känslosam, var krass. Skala ner och behåll det som passar familjens behov.

– Trädgården ska kännas lustfylld och inte skapa dåliga samveten. Det ska vara en plats att längta till och få tid över för det som väl alla vi villaägare älskar – att umgås, koppla av och njuta!


Exempel på lättskötta växter:

Syren
Schersmin
Häggmispel
Hortensia
Lavendel
Solhatt

Vintergröna växter:
Buxbom
Rododendron
Lagerhägg
Tuja


Foto: Njuta Trädgårdsdesign

ANDRA ARTIKLAR