Villavagn som sommarhus: “Vår första sommar på plats var fantastisk”

2024-06-15
Drömmen var en vitputsad sommarstuga i Karlskrona skärgård med utsikt över vattnet. Verkligheten blev istället att en villavagn på samma plats, en mycket bättre lösning än Annika Myhre någonsin hade kunnat föreställa sig. Men drömmen har hon ändå inte släppt.

I somras transporterades den 5,5 ton tunga villavagnen till tomten på Sturkö. Den köptes begagnad för 150 000 kronor. En villavagn, vad är det egentligen, kanske något undrar.

– Tänk er en mix av en husvagn, en byggbarack och en liten sommarstuga. I vår variant på drygt 40 kvm, finns kombinerat vardagsrum och kök, tre sovrum med 6 sängplatser, en liten WC och en separat dusch, berättar Annika.

När maken Tobias för några år sedan droppade idén om att ställa en villavagn på familjen släkttomt, som alternativ till sommarstuga, skrattade Annika. För henne var det ett mindre hus som gällde men var ändå öppen för andra förslag.

Efter att ha tittat på olika alternativ bestämde de sig så småningom. Allt tycktes klappat och klart. Det skulle bli ett nyckelfärdigt sommarhus på 90 kvadratmeter. Det var bara en liten detalj – bygglovet.

– Nu skulle det äntligen hända. Jag gick runt på moln, berättar Annika. Då kom dråpslaget, avslag på bygglovet. Området skulle detaljplaneras. Det skulle kunna ta mellan 5-10 år innan det blev aktuellt att bygga. Det blev alltså att tänka om.

När villavagnen väl var på plats återstod en ganska omsorgsfull invändig uppdatering innan det var dags för familjen att flytta in. Utvändigt däremot är det en fördel jämfört med ett sommarhus. Villavagnar behöver vare sig ommålas eller underhållas och knappt renoveras.

– Vår första sommar på plats var fantastisk på alla sätt. Tomten på Sturkö ägs av mig och mina syskon, så på somrarna när alla är hemma är det fullt ös och folk överallt. Nu har vi ett eget litet krypin där vi kan stänga in oss mellan varven, vilket känns skönt. Dessutom är utsikten över havet, med Karlskronas silhuett i fjärran, oslagbar. I min värld finns det ingen vackrare vy än den här.

– Det blev ju inte som jag hade tänkt mig, men den temporära lösningen med villavagn kunde inte ha blivit bättre.

Annika Myhre driver bloggen resfeber.se där hon ger praktiska tips, inspiration och spännande reseskildringar från jordens alla hörn – med stort fokus på Sverige.


Fakta villavagn:

  • De vanligaste storlekarna är mellan 30 – 40 kvm.
  • Man kan dra dem kortare sträckor. I övrigt är det transport med lastbil och trailer som gäller.
  • Antingen har man en egen tomt där kan ställda dem. I annat fall på en camping.
  • För mer än 6 månader på samma plats krävs ett tillfälligt bygglov.

Foto: Privat

RELATERADE ARTIKLAR