Annorlunda villaliv: ”Det är en enorm frihet”

2024-05-26
Peter och Helena Bergström hade inte en tanke på att bo i en husbåt förrän den dök plötsligt upp – Freedom i Pampas Marina i Solna. Nu har de bott i sin gungande bostad i fem år och kan inte tänka sig något annat.

Drömmen som skulle förverkligas handlade först om något helt annat än en husbåt. Peter och Helena ville resa så mycket som möjligt och sökte en mindre bostad. Det var då Freedom dök upp i sökflödet. Och båda visste, ”där ska vi bo”.

Så de gjorde slag i saken, sålde och gav bort det mesta av möbler, bohag böcker och så vidare. Det de tog med sig vi flytten var en dubbelsäng och 30 flyttkartonger.

Men först ett år av ombyggnad då den gamla båten omvandlades till en i det närmaste toppmodern bostad med välisolerade väggar, treglasfönster, golvvärme, kamin, luftvärmepump och tvättmaskin. Det pyttelilla badrummet är dock, som Helena säger, en viss uppoffring för att få bo i den här fantastiska miljön med en bedårande utsikt.

– Det är en enorm frihet att bo så här. Det är klart att det gungar. Vi bor ju i en båt som ligger i vattnet, och vattnet rör sig. Men det är bara mysigt, säger Helena och skrattar.

Att leva så här är ändå inte så helt annorlunda. Med fast kajplats finns el, vatten och avlopp, precis som i en vanlig bostad. Månadskostnaden är ungefär som att bo i en lägenhet. Men precis som med en villa måste man förstås räkna med kostnader för underhåll.

Ensamt och ensligt är det sannerligen inte, om nu någon undrar. Här finns ett 40-tal grannar, ägare av husbåtar och så kallade Aquavillor, typ villor på vattnet.

– Det är en starkare gemenskap än i andra typer av boenden. Vi bor ju ganska nära varandra och pratar därför ofta med våra grannar, betydligt mer än vi gjorde när vi bodde i lägenhet. Här finns också en sjörestaurang, närhet till tunnelbanan och bara fem minuters promenad till Kungsholmen.

– Vi trivs fantastisk bra och hoppas kunna bo här på Freedom resten av livet, samtidigt som vi fortsätter att förverkliga våra resedrömmar, avslutar Helena.


Tips! Peter och Helena Bergström driver bloggen freedomtravel.se. Utöver berättelser om resor, äventyr och camping finns där info för den som är intresserad av husbåtslivet.


Fakta husbåt:

  • Husbåtar kan betraktas som byggnader vid fastighetstaxeringen.
  • Först måste bygglov ha beviljats. Bygglovet får inte avse kortare tid än fem år.
  • Husbåten ska vara tänkt för stadigvarande bruk på platsen för bygglovet avser. Dessutom vara konstruerad så att den svårligen kan flyttas till annan plats.
  • Den ska vara fast förankrad vid kaj och bör ha permanent förbindelse med land genom ledning för elektricitet.
  • Om det är fråga om bostad bör vatten och avlopp vara anslutet till kommunal eller liknande anläggning.
  • Nackdelen att köpa husbåt: Svårigheten att få lån samt få husbåten rätt försäkrad.

Foto: Privat

RELATERADE ARTIKLAR