Vi möter Anna och Andreas från Gotland på Elmiamässan i Jönköping där mer eller mindre alla husbil och husvagnsägare någon gång under sin livstid tillbringat tid. En fantastisk mässa ur fler aspekter men det som utmärker den är det positiva bemötandet från besökarna, alla har en agenda och ett driv och gemensamt är att alla verkligen brinner för detta sätt att semestra och leva. Cinderella Motion förbränningstoalett är relativt ny på denna gigantiska marknad (första toan kom 2013) men växer lavinartat vilket man förstår när man hör berättelser som den Anna och Andreas beskriver.
Paret kör en Eura Mobil 500s från 2003 och anledningen att valet föll på denna vagn är att den har ett relativt stort badrum där de kunde installera en Cinderella Motion, det var nämligen kravet innan de ens köpt en bil berättar Anna:
– Att ha en husbil utan Cinderella var inte tänkbart för oss, vi har helt enkelt valt husbil utifrån att det skulle gå att montera en Cinderella Motion. Då vår ekonomi inte gjorde det möjligt att köpa en helt ny husbil med en fabriksmonterad Cinderella for vi runt och tittade på en rad olika husbilar och fastnade för Eura Mobil 500s. En ganska liten bil men väldigt bra för våra behov och modellen gjorde det möjligt att utan problem byta ut befintlig toalett mot en förbränningstoalett.
Att frikampa året runt har sina utmaningar vilket betyder att det ofta uppstår svårigheter att tömma svartvatten, speciellt utanför turistsäsong. Vi upplevde också (under den korta perioden innan vi bytte ut befintlig toa) att det hindrade oss att åka dit vi själva ville, vi styrdes av att hitta platser att tömma svartvatten på vilket kändes klart begränsande. Det man sällan funderar på är att det också går åt mycket vatten i en ”vanlig” husbilstoa och på Gotland har vi ofta vattenbrist så att behöva använda färskvatten till att spola med kändes inte alls bra, helt onödigt faktiskt.”
Anna fortsätter berätta om sin fantastiska resa de gjorde till Skottland, en fröjd både för ögat och själen:
– Väl i England efter en tur genom Danmark, Nederländerna, Belgien och Tyskland blev det raka vägen upp till Inverness med några stopp på vägen för fotografering, mat samt en övernattning. Från Inverness följde vi NC 500 (North Coast 500) som är en turistväg runt norra Skottland. Det var fantastiska vyer, pittoreska små hus om vart annat, gårdar, får och lamm utmed (och på) vägen samt en och annan kossa som inte gjorde sig någon brådska. Lite som om de ägde vägen. Det var bara att acceptera. Det regnade varje dag men det blandades om vartannat med strålande solsken och ibland fick vi vänta ut ett regnoväder för att några minuter senare kunna njuta av utsikt och fotografering i strålande sol. Jag har aldrig tidigare varit med om så omväxlande väder, det var magiskt. Skottland har en natur och miljö som är väl värt att ta god tid på sig för att uppleva. Enorma vyer och små slingriga vägar gör att det tar tid att ta sig fram och det finns mycket vacker natur att se utmed vägen. Har man inte oceaner av tid att ta sig runt hela Skottland så är en tur runt på Isle of Skye allt man behöver. Där letade vi efter, och hittade, dinosauriespår (fotavtryck) som varvades med vackra ruiner och stränder. Jag kände verkligen historiens vingslag ur ett helt annat perspektiv än jag gjort tidigare.
Vi fricampade hela resan från Gotland till Skottland (och tillbaka) och hela trippen gjorde vi på tre veckor och det blev sammanlagt 660 mil med husbilen Fia, som vi kallar den. Vi räknade kallt med att vi skulle bli stående med tekniska problem någon gång under resan, men så blev det inte. Bilen fungerade som ett urverk, toan likaså. Cinderellan behövde vi bara tömma en gång under hela resan, hur smidigt som helst. Askan hällde vi ut på en liten buske utanför Duncansby Head så den lär nog blomma bra nästa år. Hittar du inget vettigt ställe att tömma askan på släng den i de vanliga soporna. Det enda som var bekymmersamt var att hitta färskvatten. I Sverige är vi ju bortskämda med att kunna använda vatten i bäckar på fjället men det gick inte i Skottland. Vattnet är brunaktigt och inte bakteriefritt. Som frikampare var vi inte alltid välkomna att fylla på/köpa vatten på camping- eller ställplatser.
Skottland kändes tryggt och är som gjort för fricamping med många ställen att stanna på och enorma vidder att blicka ut över och vakna till. Nya platser varje dag, så campar vi. Har inte intresse av att stanna flera nätter på samma ställe. Skottland har liksom Sverige en form av allemansrätts och att stanna ett dygn på lämplig plats var inga som helst problem. Hemvägen gick via Danmark, Stora och Lilla Bältbron. En mycket trevligare och finare väg än den vi tog ner till Skottland.
5 snabba med Anna
Ditt bästa toalettminne?
– Ha ha, ja på förekommen anledning, när vi installerade Cinderella Motion i husbilen. Så många dåliga minnen av latrinhantering blev som bortblåsta.
Ditt sämsta toalettminne?
– När jag skulle tömma vår gamla toakasett i en vattentoalett ute på gotländska landsbyggden och tappade taget om tanken så det kom ut på golvet…blääää
Toaletter jag minns …
– En positiv upplevelse var en rastplats i Norge, där de designat toalettutrymmet i samma anda som ett konstverk som stod utanför. Något med stjärnor och himlakroppar om jag inte minns fel. Det var trevligt och en fin stund.
Det här gör jag alltid på toaletten …
– Löser korsord i mobilen.
Nödvändigt på toan, förutom pappret?
– Att det är fräscht. Jag gillar att ha gröna växter i badrummet…gäller även i husbilen där en murgröna (Gotlands landskapsväxt) följer med oss.
Anna Lindskog
Ålder: 45 år
Bor: Visby, Gotland
Familj: Sambon Andreas Landquist 48 år, Fia (Husbilen) & Nisse (Nissan Micra)
Gör: Kör skärgårdsbåt i Stockholm och är rektor på en förskola i Visby. Fotograferar på fritiden och njuter av långhelger i husbilen året runt.