Lättskött och snyggt

2024-05-26
Marksten kan lyfta trädgården och fungera som avskiljare mellan trädgårdens olika delar och funktioner.

Du kanske exempelvis vill ha en stenlagd plätt med ett litet cafébord och stolar – och för att komma dit, kanske en stig av marksten. Eller så har du en odlingsplats, runt vilken det är praktiskt att ha marksten. Runt poolen är dock trädäck varmare och du undviker stendamm i vattnet.

Markstenen måste inte ha samma form överallt, däremot gärna i samma färg, helst i en färgskala som harmonierar med huset. En tumregel är att välja en relativt neutral färg, som passar även om huset målas i en annan kulör. Det kan vara en klok investering att anlita en trädgårdsarkitekt som får titta på trädgården och komma med förslag på hur man kan använda marksten för bäst effekt och funktion.

Natursten är dyrast och kostar cirka 50 procent mer än betongsten. Fördelen med natursten och granit är att den håller i en evighet. Det billigare alternativet betongsten har en hållbarhet på 15-20 år.


Foto: S:t Eriks

RELATERADE ARTIKLAR