Möt Håkan Pehrson, från Toateknik

2024-06-15
En regnig oktoberdag möter jag upp Håkan på Värmdö för att göra en ominstallation. En av många förbränningstoaletter Toateknik (en av våra 200 återförsäljare runt om i landet) installerar varje år. Klädd för att möta skärgårdens obarmhärtiga blåst och ”driv-is” är jag redo för dagens aktiviteter. Håkan har fått ett uppdrag via sitt kontaktformulär på hans hemsida att ordna till en felinstallerad toa i Stockholms skärgård. Med sig har han Lennart, en helt tokig hund (på ett positivt sätt) som är en blandning av Labrador och Newfoundland, som idag har den måttligt underhållande uppgiften att vakta Håkans Cheva Suburban under vår tripp bland kobbar och skär.

Vi möts upp av snickaren som gör förbättringar på huset där toan är installerad. Vi kliver ombord på båten och låter de 200 hästarna i utombordaren jobba oss ut i skärgården. Tack och lov blåser det inte mer än kanske 5-7 sekundmeter vilket gör färden någorlunda behaglig. Jag har inget större anlag för sjösjuka, men även jag har mina begränsningar när det kommer till höga vågor. Tänk dig att åka Streamline på Gröna lund 18 gånger i rad, det sätter sina spår, jag lovar.

Väl framme studsar Håkan fram på klipporna likt en fullfjädrad Kustjägare, det märks att han är både sjövan och är van att röra sig i marin miljö med sin packning. Jag gör så gott jag kan med en annalkande förkylning och det blir inte bättre av tre rullväskor som väger bly. Det fyspasset kan ta musten ur den bästa. Så, Håkan, vad säger du, är installationen ´koscher´?” – frågar jag när vi tittar på rördragningen. ”He he”- skrattar han. ”Att den här toan funkat så pass länge beror endast på att Cinderella är en sådan ´Ardenner´ och van att ta skit. Den här rördragningen är dömd att ta död på toan, det är bara en tidsfråga”.

Rördragningen är nämligen A och O när det kommer till förbränningstoaletter då dessa jobbar utifrån ”skorstenseffekten”. Jag tittar på hur krök efter krök, den ena böjen skarpare än den andra, jobbar sig uppåt likt scenariot i Donkey Kong för att tillslut avslutas med en felaktig regnhatt. Regnhatten till Cinderella är speciellt framtagen för att ge toan de förutsättningar den behöver, inte för mycket sidvind som skapar undertryck men tillräckligt så frånluften kan ta sig ut vare sig det är regn, blåst, kallt, vinter eller strålande väderlek.

Det märks att detta inte är den första installationen Håkan gör (om). Han jobbar sig fram metodiskt med en säkerhet som endast en yrkesskicklig hantverkare kan göra. Jag kastar in några goda råd som Håkan tackar för men som när allt är klart visade sig vara aningens överflödiga. Ja ja, man kan ju inte vara bäst på allt tänker jag. Efter 4 timmars idogt arbete så kan jag äntligen ta en bild på resultatet, en föredömlig installation efter konstens alla regler.

5 snabba med Håkan

Ditt bästa toalettminne?
– Ett av mina allra bästa minnen var på landet när jag var liten knallhatt. På vårt dass hade vi tre hål för att inte skapa panik till muggen. Då brukade jag och min bror ofta gå dit tillsammans för att göra våra behov, samtidigt som vi spelade kort eller andra sällskapsspel. Det var fint på något sätt.
Ditt sämsta toalettminne?
– Efter att ha klivit i land efter en fisketur på landet känner jag den bekanta känslan av att ett toabesök är nödvändigt, väldigt nödvändigt! Så pass nödvändigt att jag inte tänker på att jag kan göra som björnen; skita i skogen. Jag samlar ihop mina pinaler och börjar den plågsamma, smått tortyrliknande, ca 700 m långa promenaden hemåt. När jag kommer ut ur skogen och ser stugan kan jag inte hålla mig längre utan det sker i byxan samtidigt som jag tänker att; varför i helsike drog du inte ner brallorna och satte dig i diket? Detta stärker tesen att det ofta är ett arsle som bestämmer här i världen.
Toaletter jag minns …
– När en av mina vänner under en partykväll på Mallis skulle gå på “ståtoaletten” och glömde ta av byxorna utan bara drog ner dem med påföljden att hela lasset hamnade i byxorna. Han kom ut gående som Zeb Macahan och sa att han nog behövde gå hem..
Det här gör jag alltid på toaletten …
– Ett normalt toalettbesök på landet innebär nästan alltid korsordslösning, en kopp kaffe och ett pipstopp. Telefonen behövs också så jag kan svara när hustrun ringer och undrar om jag avlidit vilket är lite paradoxalt, hur ska jag kunna svara om jag avlidit?
Nödvändigt på toan, förutom pappret?
– Viktigt att toaletten är utrustad med tidningar modell Kalle Anka och annan bra lektyr, korsord, pipa med tobak, tändstickor till levande ljus. Till Cinderellatoaletten är doftavvisande produkter inte lika nödvändigt då den suger bort all lukt. Däremot är det viktigt med påsar samt tillräckligt med elektricitet i uttaget som räcker till en förbränning. Självklart är det obligatoriska korsordet med. På hemmatoan i stan är det rätt och slätt korsordet det viktigaste.

Håkan Pehrson
Ålder: 66 år
Bor: Stockholm
Familj: Hustru, 2 vuxna barn och 1 bonusbarn
Gör: Monterar, servar, reparerar och säljer Cinderella förbränningstoaletter

Klicka här för att komma till Cinderella

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.