Gör trädgården redo inför vintern

2024-06-15

Hösten är här och växterna går till vila. Men visst finns det fortfarande trädgårdsarbete att utföra.

Som trädgårdsägare är det nu lämpligt att tillföra jorden mullämnen. Kompostjord är det optimala, men även stallgödsel och bark- eller torvmylla kan bädda för en god växtsäsong kommande år. När temperaturen dalar mot noll är det lämpligt att börja täcka ömtåliga växter med löv eller granris. Rabattrosor och vintergröna växter kan till exempel även skyddas med täckbark eller juteväv. Krukväxter, dahlior och annat vinterförvaras med fördel i garage eller liknande, så länge utrymmet åtminstone är frostfritt. I regel behöver växterna nästan ingen vattning under vinterhalvåret. Ju varmare övervintringsplats – desto mer ljus och vatten behöver växterna under vintervilan. Hösten är också en lämplig tid för att flytta växter du vill ha på andra ställen i trädgården. Glöm heller inte att plantera tulpanlökar, krokus och liknande – så att våren på valda ställen kan prunka lite extra starkt.

I ett uterum kan frostkänsliga växter övervintra, sålänge det är frostfritt. Foto: Foto: Skånska Byggvaror

Nu är det dags att städa undan och rengöra alla trädgårdsredskap inför nästa säsong. Foto: Bigstock

Oktober är en perfekt månad för att sätta höstlökar i jorden. Foto: Foto: Nelson Garden

Lys upp mörkret

Trädgårdsbelysning ökar för varje år. Men nu handlar det inte bara om trygg-het och bättre uppsikt, även andra aspekter spelar en allt viktigare roll.

Det som dagtid ser helt alldagligt ut kan med en enkel spot träda fram i ett helt nytt och överraskande ljus. Foto: Foto: Markslöjd

Det kan till exempel handla om att med markspottar eller en liten trädgårdslampa, lysa upp detaljer, platser och blickfång. Kanske kronan eller stammen av ett vackert träd eller en buske. Eller om du har något annat som är värt att uppmärksamma, kanske en stentrappa, en damm eller ett sprutande vattenspel. Testa att belysa från olika vinklar, uppifrån, nerifrån eller från sidan. Vad du väljer kan göra stor skillnad och ge helt oväntade uttryck och dimensioner. Det kan räcka med ett svagt ljus för att effekten ska bli optimal. Fasadbelysning kan vara en utmärkt idé, såvida den är i gott skick vill säga. Det skapar en vacker och välkomnande känsla. Rätt belyst ser huset både högre och mer imponerande ut. Varför inte testa?

Förbered för våren

Det är så mycket roligare att börja med trädgårdsbestyren nästa vår om det är städat och alla trädgårdsmaskiner fungerar som de ska. Nu är en bra tid att se över din gräsklippare. Kör slut på bensinen, eller töm tanken och rengör maskinen från smuts och gräs. Motorolja ska bytas, liksom luftfilter; kanske också tändstift. Observera att gräsklippare med elstart ska förvaras frostfritt, liksom robotklipparens batteri. Vill du slippa den här sortens arbete kan du förstås lämna in din gräsklippare för vinterförvaring och samtidigt be om service, så att allt är genomgånget och klart när vårgräset börjat spira. Passa också på att diska krukor, rengöra och slipa verktyg. Ta in trädgårdsmöblerna – det är ett säkert sätt att förlänga deras livslängd.

Har du en robotgräsklippare, tänk på att batteriet ska förvaras frostfritt. Foto: Foto: Gardena

Plantera i oktober

Du som vill plantera en ny häck eller rosor, har den bästa månaden för detta just nu, i oktober – bortsett från de kallaste delarna av landet. Det är nämligen nu som sortimentet av barrotade häck- och rosplantor är som störst.

ANDRA ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.