Ta hand om husfasaden

2024-03-28
Nu när vårsolen är här så upptäcker nog många att det är hög tid att tvätta fönsterna. Med tanke på hur mycket smuts som fastnar på glas, tänk då hur många gånger mer smuts som fastnar på husfasaden.

Oavsett om du planerar att måla om din husfasad i år eller inte, så gäller det att underhålla den med jämna mellanrum. De flesta färgfabrikanter rekommenderar att tvätta en gång om året. Det gör att fasaden genast ser fräschare ut, och du slipper måla om lika ofta.

Ska du underhållstvätta räcker det ofta med vatten och en mjuk borste. Ska du däremot tvätta inför en ommålning ska du välja en målartvätt. Använd ett starkt tvättmedel som dels tar bort fett, sot, pollen och mögel, och har ett högt ph-värde så ytan mattas för bra vidhäftning.

Tittar du på fönsterrutor efter vintern så ser du att ytan är smulig. En fönsteryta är dessutom helt plan, på fasaden fastnar hundra gånger mer smuts. Om du struntar i att tvätta fasaden så får dels färgen dels sämre vidhäftning.

Dagens färg innehåller effektivt skydd som skyddar färgytan så att mögel inte ska fästa och spridas, men det har ingen effekt på mögel som redan växer på ytan, så det måste tas bort innan målning.

När fasaden är tvättad med rätt medel ska fasaden skrapas. Allt som sitter löst ska bort. Lägger du färg på ett färglager så fäster den på färgen som redan sitter. Den kan inte gå igenom och fästa i träet. Sitter då den befintliga färgen inte tillräckligt bra, då släpper allt. Ju tjockare färgfilmen är desto mer viktigt är det att skrapa noga.

Alla steg är viktiga. Skadat trä ska bytas ut och vassa kanter skall avrundas genom slipning och träet ska vara torrt innan fasaden förbehandlas med grundolja. Tänk på att följa rekommendationerna just för den produkt du använder eftersom råden kan skilja. Generellt ska man vara noga med att behandla fuktutsatta ytor.

På träytor som inte varit målade tidigare är det viktigt att grundmåla. Det gör att täckfärgen fäster bättre och att risken för fuktskador minskar. På träytor som varit målade tidigare räcker det att grundmåla där bart trä blottas.


Foto: Jotun

ANDRA ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.