Vitt utan gult blir blått

2024-05-28

Att byta kulör på husfasaden är lättare sagt än gjort. I varje fall om du vill att det ska bli som du tänkt dig. En färg kan nämligen uppfattas helt olika, beroende på vilken omgivning som den kommer att synas i.

Färg finns överallt, även om vi inte alltid tänker på det. Och vilka färger som finns i omgivningen kring just ditt hus, bidrar till hur färgen på huset kommer att uppfattas. I boken “Utvändig färgsättning”, har arkitekten Karin Fridell mätt in den mellansvenska naturens färger. I undersökningen upptäcktes att naturens färger faktiskt är ganska svaga. De är också mörkare än vi uppfattar och nästan allting i naturen är gultonat. Tänker du på vilken färg en björk har så ser den vit ut på avstånd. Men om du studerar den på nära håll så kommer du att upptäcka att färgen går mer mot gult och grått.

Charmig kombination från Alcro med en mild grön kulör på fönsterbågarna och ett målat staket som matchar den gula husfasaden.

Naturens färgskalor kan alltså påverka hur husets färg uppfattas, exempelvis genom att en färg utan naturens gultoning kommer att uppfattas som blåaktig. Hur färgen på huset uppfattas beror inte bara på omgivningens färger, utan också på utomhusljuset och husets storlek. Det finns även detaljer som inte går att förutse. Har exempelvis fasaden en grov putsstruktur kan färgen uppfattas som mörkare än det prov du valt. Att stå i färgbutiken och välja efter färgprover blir därför missvisande.

För att vara på den säkra sidan att det blir rätt slutresultat är det bästa att provmåla, minst en kvadratmeter stor yta och gärna vid ett hörn. Då skapas ingen inramning av den befintliga färgen, och den nya färgen ses tydligt tillsammans med den rätta omgivningen.

Här är fasaden målad i grönt från Nordsjö. Färgen både smälter in vackert i omgivningen och sticker ut som ovanligt kulörval.


Från färgprov till fasad

Så uppfattas färgen på träfasaden enligt Karin Fridells doktorsavhandling:

  • Fasaden blir alltid ljusare och klarare än färgprovet.
  • Fasaden blir ofta starkare och intensivare än färgprovet.
  • Fasaden kan få en annan kulörton – ofta ”kallare” än än färgprovet.

Vilken färgtyp?

Olika färgmaterial åldras på olika sätt och vad som anses vackert är subjektivt. Det finns inget enkelt samband mellan kulör och färgmaterial, men i regel går de flesta kulörer att få oavsett vilket färgmaterial som används. Dessutom görs färg med olika glans vilket också är en viktig aspekt. Skalan går från 0-100 där 100 är mest glansig. För en riktigt matt yta finns slamfärg eller nya vattenburna produkter som efterliknar slamfärgens egenskaper. Akrylatfärg passar om du vill ha en fasad som håller sig blank och fin länge. En oljeprodukt är lämplig för ett successivt åldrande. Vill du kunna se träets naturliga struktur kan du välja en lasyr.

3 snabba tips från SVEFF för målning av trä- och putsfasader

  1. Läs på! På villatidningen.se hittar du allt du behöver veta inför målningsprojektet!
  2. Få råd av din lokala färgfackhandlare.
  3. Kom ihåg att förarbetet är det viktigaste arbetet!

Tänk på!

Du får inte välja vilken färg som helst på huset eftersom det är en del av ett sammanhang där färgerna i omgivningen måste harmoniera. Kontakta kommunens stadsarkitektkontor för att ta reda på vilka regler som gäller.

Foto: Beckers

ANDRA ARTIKLAR