Låt inte vattnet gå till spillo

2024-06-15

Har du tänkt på hur mycket dagvatten som landar på ditt villatak? Vatten som, med bara en liten insats kan bli en fantastisk resurs.

Varje år faller stora mängder nederbörd ner på gator, vägar och torg. Även i våra törstande trädgårdar. Regnvattnet från våra tak är dessutom ganska rent. Om du inte tar vara på vattnet, så transporteras det bort i ledningar och för med sig föroreningar från vägar, tak och andra hårda ytor. Föroreningar som sedan rinner ut i våra sjöar och vattendrag. I din trädgård däremot kan det kostnadsfria vattnet som bli en stor resurs, år efter år.

Växterna trivs och mår bra, samtidigt som du bidrar till att minska belastningen i det allmänna ledningsnätet. Dessutom får du betydligt trivsammare vattenräkningar, någon som vi väl alla gillar.

Det största användningsområdet är självklart utomhus. Till exempel för bevattning av gräsmattan, enkelt genom ett utkast via stuprören. Lika smidigt är det att lagra i regnvattentunnor, i anslutning till stuprännorna, för att sedan successivt bevattna törstiga växter och träd.

Alla vana växtvattnare vet hur mycket vatten som går åt under varma och torra sommardagar. Tänk vilken förmån, helt gratis regnvatten istället för kranvatten som ju de flesta betalar för. Under torrperioder kan det för övrigt bli riktigt dyrt med bevattning.

Tänk på att regnvattentunnor kan fyllas på ganska snabbt. Håll därför koll så att vattnet inte rinner över och ner i husgrunden. Se till att marken runt huset och vattenkärlet är väldränerad, alternativt att du kan leda bort överflödigt vatten genom exempelvis en ränna eller slang. Regnvatten kan givetvis användas till mer än dina växter. Till att tvätta cyklarna till exempel, till poolen eller i en utedusch.


Foto: Bigstock

ANDRA ARTIKLAR