Mer sommar med glas

2024-07-16

Att förlänga sommaren med hjälp av ett uterum är en trend som fortsätter. Mer tid kan spenderas i trädgården, samtidigt som man är skyddad från blåst, regn och kyla.

Interör från vinterträdgård i svart . Ett vackert spröjsverk och linjer i glasindelningen.

En vinterträdgård, orangeri eller inglasat uterum? Kärt barn har många namn, och idag är ett uterum ofta mycket mer än en enklare inglasning. Med de olika möjligheterna som finns idag så kan du använda ditt uterum året runt och få ett extra rum till huset.
Den faktorn som är avgörande för priset är hur många månader om året som uterummet ska användas. Ett sommarrum blir självklart billigare.
De mäklare som Villatidningen har talat med, anser att ett uterum nästan alltid ökar värdet på fastigheten och när man sedan säljer sitt hus får man ofta tillbaka den peng man lagt på att bygga sitt uterum plus mer därtill.

Placera gärna uterummet med utgång direkt från köket. De allra flesta äter många måltider i uterummet. Närheten till köket är då praktiskt.
Ett tips är att förlänga uterummet med en terrass/stenläggning/ där du kan ha en trevlig utemöbelgrupp och sitta och njuta när vädret är fint och soligt. Då förlängs också uterummet ut i trädgården och gör det integrerat. Blir det sämre väder eller kyligare framåt kvällen är det bara att dra dig någon meter in i uterummet och stänga till skjutdörrarna.

Den som är händig klarar att bygga sitt uterum själv. Många leverantörer levererar kompletta uterum med färdigkapad limträstomme, tak med mera. Det levereras då som byggsats så att man inte behöver såga och kapa något själv, utan enbart montera. Många väljer ändå att köpa ett uterum med montering. Vanligt är att återförsäljaren först gör ett fritt hembesök, hjälper kunden med förslag och idéer, därefter tar de fram ritningar, pris och förslag på uterummet.
Om du sedan vill ha hjälp med monteringen så kan återförsäljaren även hjälpa till med detta.

Isolering och uppvärmning

  • Uppvärmning av uterum beror på typ av uterum. Vid enklare inglasning fungerar det utmärkt med infravärme.
  • Bygger man ett uterum som ska användas från tidigare vår till senare höst bör man isolera golvet. Man kan då även använda infravärmare eller gasolvärmare som uppvärmning. Även riktiga braskaminer monteras in på vissa ställen, men det är ju självklar en större kostnad.

Foto: Santex och Cecilia Nordstrand

ANDRA ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.