Säkra huset med toppkoll

2024-06-15

Oavsett vilken takbeläggning ditt hus har, så finns inte tak som är helt underhållsfria. Men hur vet du när det är dags för en reparation eller till och med ett byte? Här kommer expertens svar!

Är din villa byggd 1983 eller tidigare är det förmodligen dags att renovera taket.
– Kanske är beklädnaden i fin form, en tegelpanna kan ha en livslängd upp till 80 år men underlagspappen har en betydligt kortare livslängd på generellt 30 – 35 år, säger Peter Bratt byggskadeexpert på Länsförsäkringar.

Papp, plåt, tegel – och betongpannor har alla olika livslängd. Tegelpannor står sig bäst över tid men det är svårt att ge en generell livslängd.
– Faktorer som materialet på undertaket, väder, vind och omkringliggande natur är individuellt avgörande faktorer för takets livslängd och täthet, säger Peter.

Ett äldre tak som inte läcker behöver inte bytas, bara repareras. Men börjar det att uppstå flera läckage så kan det vara dags för en totalrenovering av både takbeläggning och undertak. En besiktning talar om när ett tak kräver ett byte eller bara en reparation.
– Besikta taket minst en gång per år, både invändigt från vinden och utvändigt. Om man själv inte har kunskapen kan man exempelvis anlita SBR Byggingenjörerna eller någon annan takkonsult med bra referenser för en besiktning, säger Peter.

Lättmonterat plåttak från Plannja utan synliga skruvar.

Nylagt tak i tegelröd exklusiv Benderit.

Att renovera taket är för många en stor kostnad och det är viktigt att resultatet blir bra. Inför en renovering finns det flera goda råda att ta med sig. Om du inte själv kan utföra arbetet, anlita en fackman som kan hjälpa till med upphandling och besiktning under produktionstid. På så sätt kan fel och brister upptäckas i ett tidigt skede, och tid och kostnader för eventuella fel kan minimeras. Ta referenser från grannar som har lagt om tak, skriv avtal enligt Hantverkarformuläret 14 och anlita en auktoriserad branschgodkänd takentreprenör. Välj takmaterial som är anpassat till takets lutning och som inte väger för mycket för den bärande konstruktionen. Och om du vill byta färg eller takmaterial, och då göra en väsentlig förändring mot originalet. Kontakta då kommunen och kontrollera om ett bygglov krävs.
– Merparten av alla takjobb kan utföras mellan mars och oktober, då är vädret ofta gynnsamt för både entreprenören och byggnaden, avslutar Peter.

4 tecken på att ditt tak behöver ses över eller bytas ut:

Sätt att energieffektivisera tvåglasfönster i bra skick:

  1. Att takpannor saknas eller är trasiga
  2. Ojämnheter i taket kan betyda skadad läkt
  3. Grus i hängrännor talar om att pannornas ytskikt börjat vittra sönder
  4. Att mögel finns på vinden eller att undertakets utseende och färg är förändrad

Foto: Benders, Ruuki

ANDRA ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.