ATV istället för utlandsresa

2024-05-28

ATV har blivit ett fordon som ger frihetskänsla och möjlighet att ta sig ut i naturen på småvägar! Och på grund av Coronarestriktionerna har försäljningen ökat kraftigt i år.

Tack vare att det kommit en mängd olika modeller och storlekar av ATV, fyrhjulingar, behöver man numera inte nödvändigtvis ha skogsbruk för att ha nytta av en sådan. Vissa är anpassade till att vara rena arbetsfordon med en mängd tillbehör för skogsbruket, lantgården eller hästgården. Andra modeller är mer avsedda för lättare transporter och utflykter för nöjes skull; kanske istället för moped eller bil. Vissa är registrerade som traktor A (traktorkort) och vissa som traktor B (körkort). Ursprungligen fick fyrhjulingarna bara framföras i terräng, men nu när det blivit möjligt köper de flesta vägregistrerade fordon för bara några tusenlappar extra, som de kan välja att köra både i terräng och på vanliga vägar.

Vilka köper då en ATV?
– Alla med mark och som vill röja upp i skogen, ploga vägar, köra ut vatten och hästfoder till hästarna eller ta sig ut i naturen. Vi säljer också till många turister som har stuga i Småland och som vill ha en ATV att komma ut i skogarna och plocka svamp med eller njuta av den svenska naturen. Eller så vill man ”cruisa runt” med den istället för i en cab eller sommarbil, förklarar Hasse Blom, Mickes Motor, Växjö.

– ATV är en kul sak för villaägaren som innebär en frihet att ta sig ut i naturen, färdas längst spännande skogsvägar på väg till en badsjö eller svampplockning, menar Tony Sjögren, Extreme Bike i Tingsryd.

– Visst är det många som uppskattar ATV som nöjesfordon, det går lätt och enkelt att ta sig fram med en sådan. Men vi säljer fortfarande flest fordon till jord- och skogsbrukare, och vi har ett omfattande skogspaket till våra ATV:er. I skogen har man mycket nytta av en ATV, istället för en traktor. ATV:n är liten och smidig, och det finns ett omfattande skogspaket med vagn, lyftkran och hasplåt att utrusta dem med, fortsätter Tony.

Vill man att familjens barn skall ha något spännande att prova, finns populära ATV i miniformat.. De är ganska tunga och stabila och klarar av att föra en ung person i begränsad hastighet.
– Vi säljer tre motorvarianter; den minsta på 50 cc. Så är man 4-5 år gammal fungerar den halvmeter höga fyrhjulingen bra. Ju tidigare barnet övar på att köra, ju trafiksäkrare hinner det ju bli innan det börjar med större fordon, berättar Tony Sjögren, Extreme Bike.
– Dessa finns med fjärrkontroll, så tycker föräldern att det går för fort för barnet, kan man minska hastigheten när fordonet är igång.

Liten och stor. En fyrhjuling på 50 cc; Buzz 50 från SMC, lämplig för familjens unga, jämte en CF Motos C-FORCE EPS på hela 1000 cc. Tony Sjögren säljer och servar fyrhjulingar vid Extreme Bike i Tingsryd.

– Vi har sålt kraftigt med mini-ATV:n Hopper i år, så just nu är det en viss leveranstid tills vi får hem nya, konstaterar Hasse Blom, Mickes Motor.
– Vi säljer ofta runt 120 nya ATV om året. I år har extra många familjer köpt mini-ATV. De har lagt pengarna på det istället för en resa som de inte kunnat när vi haft Corona-restriktioner.

För den som vill ha ett mer bekvämt sätt att ta sig fram finns de sk UTV-fordonen. De bygger på samma princip som en fyrhjuling men har ratt och riktigt säte, tak och dörrar.
– Bra alternativ till ATV för de äldre som har svårare att grensla en ATV, menar Tony Sjögren, Extreme Bike. Här sitter de ju som i en bil. Och ändå krävs inget körkort om den är traktor A-registrerad. Och så använder en del även UTV som ett rent nöjesfordon; en ”strandloppa”!

Runt 70 000 kronor får man räkna med att minst lägga på en ATV, runt 120 000 kr på en UTV och runt 9 000 kr på en mini-ATV.

RELATERADE ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.