Förverkliga drömmen om ett varmt utebad

2024-04-20

Det är en härlig känsla att krypa ner i ett varmt bad när det är kallt ute. Vilken modell passar dig och din trädgård bäst?

Ett traditionellt spabad med jetstrålar och bubblor är den vanligaste och mest populära modellen när det gäller utebad. Börja med att fundera på storleken. Barnen växer och bjuder gärna in kompisar till en badstund, så det kan vara smart att välja en modell större.

Ett spabad med bra kvalitet är enkelt att rengöra. Vattnet är klorerat och badet rengörs med en knapptryckning. Ett lock håller vattnet rent från smuts och håller värmen jämn året om.

Jeanette Skålander

– Spabad ger en hög mysfaktor för hela familjen och är en bra investering som dessutom höjer värdet på huset, säger Jeanette Skålander, trädgårdsarkitekt och trädgårdsdesigner på Njuta Trädgårdsdesign, som märker att intresset för utebad har ökat.

Om du inte har möjlighet att installera ett platsbyggt spabad kan ett uppblåsbart alternativ passa bra. De fungerar året om och håller hög kvalitet. De går att flytta runt i trädgården och passar därför den lite mindre tomten, men nackdelen är att de är mindre djupa än vanliga spabad.

En badtunna passar bra på en naturnära tomt där den smälter in i omgivningen. Vattnet värms upp med hjälp av en vedeldad spis som sitter på insidan eller utsidan beroende på modell. Det tar cirka två till tre timmar innan vattnet är rykande varmt.

Ett swimspa är en kombination av pool och spabad. Här finns både bubblor för avkoppling och möjlighet att träningssimma med hjälp av jetströmmar.

Vattnet hålls varmt året om och badet är lätt att installera och använda. Det är ett nättare alternativ till en vanlig pool, men priset kan jämföras med en större pool.

Ett uppvärmt spabad känns lyxigt mitt i vintern. Glöm inte att göra plats för badrocken.

Placera badet i lä med ordentligt vindskydd. Jeanette tipsar att plantera vintergröna växter, till exempel bambu och tuja, runt om för att skapa ett privat och ombonat rum även när det är kalt. En upplyst spaljé är ett trevligt alternativ. Se också till att ordna plats där du kan hänga handduken och svalka av dig.

– Tänk på att vattnet är klorerat så det ska vara lätt att kunna duscha av sig efteråt, säger Jeanette. Installera en utedusch intill eller placera badet nära badrummet. Ingen vill ha blöta fötter på parketten så se till att ordna en mellanstation för avtorkning.

Placera spabadet i lä med vintergröna växter runt om för en ombonad känsla.

Enligt Jeanette har intresset för spabad ökat rejält i dessa tider då vi håller oss mer hemma och många tillverkare har fler beställningar än de kan leverera. Om du vill krypa ner i ett varmt spabad framåt vårkanten rekommenderar hon att börja planera redan nu.

– Se noga över budgeten och fundera över ditt behov, säger Jeanette. Det är en stor investering så se till att beslutet inte är förhastat. Gör en ordentlig planering för el, vatten och avlopp så kan du ställa dig i kö till ditt eget spabad nästa år.

Fakta – vilket utebad passar dig?

  • Uppblåsbart spabad
    Flexibelt
    Litet
    Billigt
  • Vedeldad bastutunna
    Naturligt
    Enkelt
    Låg driftskostnad
  • Spabad
    Klassiskt
    Lätt att rengöra
    Många modeller
  • Swimspa
    Mångsidigt
    Lyxigt
    Möjlighet till simträning

Foto: Skärgårdstunnan, Folkpool

ANDRA ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.