Gör taket redo för vinter

2024-07-16

Nu är det hög tid att se över husets tak, innan vintern är här. När snön faller ska taket stå pall för årets hårdaste belastning.

Oavsett vilken typ av tak som ligger på just ditt hur, är det nu dags att säkerställa att små skador inte förvandlas till stora katastrofer.

Under vintern utsätts taket för årets hårdaste belastningar. Det blåser, saker fastnar och vatten kan sugas in i otäta skrymslen och orsaka skador när det fryser och smälter i frostcykler.

Se till att rusta dig ordentligt innan du ger dig upp på taket för en översyn. Ha gärna med dig en kvast, en liten kniv och bra redskap för att rensa. En avloppsrens är till exempel inte så dum om du har ett platt tak med takavvattning som bråkar.

Att tänka på säkerheten kan låta självklart, men var rädd om livhanken. Att ge sig upp på taket utgör ett högriskmoment. Om du är osäker, är det bättre att anlita ett proffs.

Om du själv inte har kunskapen om vad du ska titta efter kan du exempelvis anlita SBR Byggingenjörerna eller någon annan takkonsult med bra referenser för en besiktning. När skadan redan är skedd och det kommer vatten in i bostaden är det viktigt att agera snabbt för att undvika ytterligare skadegörelse. Framför allt då hemförsäkringen ofta inte täcker skador av detta slag. Det kan därför vara idé att ha ett första-hjälpen-kit hemma. Det kan exempelvis bestå av vattenfast tätningsmassa, kraftig plastfolie och/eller självhäftande takpapp.

Takskötsel

Platta tak. Gå igenom hela takytan, alla vinklar, plåtprofiler och stuprännor. Det kan ha fastnat skräp, bildats vattenpölar eller vara problem med takavvattningen. Kontrollera att fogarna är täta och svetsa över eventuella hål. När du lappar och lagar takpapp bör du även försäkra dig om att det är torrt undertill, så att det inte smugit in röta i takkonstruktionen. Platta tak är svåra att hålla fria från vattenpölar. Har de invändig avvattning kan de vara lite lömska. Syna inspektionsluckan längst ner i huset, så att det inte står vatten där. Annars kan du få en översvämning i källaren när du minst anar det.

Branta tak. Rensa ur hängrännor och stuprör, och se över takpannornas skick. Har någon panna blåst bort eller gått sönder? Lägg nytt efter behov. Var extra uppmärksam om du har ett något äldre tak, så att reservpannorna inte blivit för spröda. I ett brant tak kan det också ha samlats skräp eller tryckts in vatten som stoppar upp och skapar besvär. Det är tjusigt med tegeltak och betongpannor, men vattenskador riskerar att sprida sig ganska snabbt. Gå upp på loftet och inspektera insidan av taket. Titta hur det ser ut med isoleringen och försök se tecken på om det funnits någon fukt där.

ANDRA ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.