Sätt rätt färg på väggarna

2024-03-28

Dags att förnya hemmet med färg? Att välja kulör är inte så enkelt som man kanske tror, om slutresultatet ska bli som tänkt. Här kommer tipsen för att få rätt färg på väggarna.

Vill du ha en färgfest på väggarna eller hellre neutrala toner? Våga vara subjektiv och satsa på de kulörer som du gillar. Det är trots allt du som ska leva och trivas i ditt hem. Klipp ut det du gillar i inredningsmagasin och hämta inspiration från Pinterest. Gör gärna en moodboard.

Det som är viktigt att tänka på är att provkartan i färgbutiken inte direkt går att översätta till en hel vägg. Du kanske väljer en varm och ombonad gul kulör som sedan ser smutsig och grönaktig ut när den kommer upp på väggen. Det beror på att ljusförhållanden skiljer sig, framförallt mellan rum som vetter mot nord och syd. Dessutom förändras väggfärgerna inomhus i följd med dagsljusets vandring och årstidernas växlingar. Det går därför inte att få det slutresultatet du vill ha utan att provmåla (om du inte har tur). Studera skiftena innan du går all-in med en specifik färg.

Glöm till sist inte att se till helheten. Hur tänker du dig rummet i övrigt? Väg in sådant som textilier, möbler, växter, mönster, takhöjd och rumsform.

Checklista – inomhusmålning

  • Är taket fräscht, vitt och fint? Du vill inte behöva måla taket efter att du målat väggarna.
  • Se till att ha bra verktyg.
  • Spackla igen eventuella hål och följ upp med slippapper efter behov. Maskera lister, dörrkarmar och eluttag med en tätslutande maskeringstejp.
  • Lägg ut skyddspapp eller plast på golvet. Du vill inte göra en ofrivillig moonwalk med färgklibbiga strumpor.
  • Syna listerna och bättra på om det behövs.

Foto: Jotun, Alcro

ANDRA ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.