Skapa stämning med trädgårdsbelysning

2024-06-18

Med väl genomtänkt belysning blir trädgården en trygg och ombonad plats även under årets mörka månader. Det ger omedelbar effekt och behöver inte vara så dyrt.

Vi är ett sol- och ljustörstande folk som behöver all ljussättning vi kan för att må bra även när det är som mörkast. En välplanerad belysning höjer helhetskänslan i trädgården och skapar stämning året om. – Att belysa sin trädgård är självklart med tanke på att vi har så många månader när det är mörkt, säger Jeanette Skålander, trädgårdsarkitekt och trädgårdsdesigner på Njuta Trädgårdsdesign. Om vi går in och tänder lampan vill vi inte se en svart vägg när vi tittar ut genom fönstret.

Hon menar att trädgårdsbelysning handlar lika mycket om trivsel och känsla som trygghet och funktion. Lampor längs med gången från garaget till huset skapar

Jeanette Skålander, trädgårdsarkitekt och trädgårdsdesigner.

igen. Gör detta under flera tillfällen under dygnet för att se hur ljuset ändrar sig när det blir mörkt. Ta också en titt utanför tomten och känn efter hur trädgården upplevs från gatan. Tänk på att en upplyst kal vinterträdgård avslöjar kvarglömda leksaker och komposthögar.

När du är klar skaffar du ordentliga armaturer. Börja inte titta på vilken lampa du ska ha, fundera istället på vilken funktion du behöver. Testa olika enkla alternativ för att komma igång men se till att inte välja för hög ljusstyrka. Använd hellre två svaga lampor på varsin sida om päronträdet än en stark strålkastare.

Ett varmt gult ljus passar bra på träplank, trädstammar och buskar med röda höstblad. Ett kallt vitt ljus använder du på vintergröna buskar, stenar och björkar med vit stam. – Kombinera gärna gula och vita ljus för att skapa en wow-känsla, tipsar Jeanette.

5 tips till trädgårdsbelysning

  • Välj mild belysning
  • Se till att ljuset inte bländar dig eller grannarna
  • Välj fler armaturer istället för bara en
  • Tänk på ljuset först – inte vilken armatur du ska ha
  • Spara på miljön, använd led-lampor och koppla på en timer

Foto: Njuta Trädgårdsdesign

ANDRA ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.