Så kan du stötta den lokala handeln genom krisen

2024-05-26

De allt hårdare restriktionerna till följd av Coronapandemin har skapat stora problem för näringslivet. Men det finns sätt att stötta lokalhandeln igenom krisen om alla hjälps åt. Här kommer några tips.

Köp presentkort
Det här är ett optimalt sätt att stötta kulturvärlden och den lokala detaljhandeln. Genom att köpa presentkort får företagen in pengar nu när de behöver det som mest – och du har något att se fram emot när krisen är över.

Handla lokalt
Stötta småföretarna genom att välja mindre butiker istället för stora kedjor och matbutiker.

Köp take away
Är det någon gång man ska sätta guldkant på vardagen genom hemlevererad restaurangmat så är det nu. Glöm inte att dricksa generöst!

Handla online
Finns lokala butiker som erbjuder online-shopping? Det är ett utmärkt sätt att stödja ett litet företag.

Tänk kreativt och planera
Varför inte köpa nästa års födelsedagspresenter redan nu? Saker du vet att du ändå måste handla kan lika gärna inhandlas nu då företagen behöver pengarna som mest. Kan du ringa din lokala butik och be att de plockar ihop varor åt dig och möter upp dig utanför butiken? Kolla upp vilka lösningar som finns som passar dig.

Hjälp riskgrupper
Glöm inte att ställa upp för varandra. Att handla mat till någon i riskgrupp eller som är sjuk är otroligt värdefullt i dessa tider.

Så stöttar regeringen

För att mildra de ekonomiska konsekvenserna av virusutbrottet har regeringen överlämnat tolv extra ändringsbudgetar till riksdagen i år.

Bland de åtgärder som vidtagits för att begränsa smittspridningen finns ersättningen för karensavdraget, att kravet på läkarintyg under sjuklöneperioden slopats och att medlen för utbetalning av smittbärarpenning ökats.

Kommunsektorn har bland annat fått medel för stärkt kompetens i äldreomsorgen, för att stödja kollektivtrafiken samt för att utöka antalet tester och smittspårningen. För att stötta företag och minska antalet förlorade arbetstillfällen har åtgärder vidtagits för att minska kostnader, stärka likviditeten och förbättra finansieringsmöjligheterna. Ett system för korttidspermittering och ett omställningsstöd har införts och det statliga riskkapitalet har förstärkts för att överbrygga krisen i innovativa företag. Majoriteten av åtgärderna har varit generella, men det har också införts stöd riktade mot specifika sektorer som till exempel medier, kultur, idrott samt kollektivtrafik, järnväg, flyg- och sjöfart.

Läs mer på regeringen.se

Foto: Bigstock

RELATERADE ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.