Billigaste värmen på sikt

2024-06-15

Vid en första jämförelse med andra typer av värmepumpar, kan bergvärmepumpen tyckas vara en dyr affär. Men faktum är att det är ekonomiskt sunt på sikt, och fördelarna är många.

Det som kostar när det gäller bergvärme som uppvärmningsalternativ är framförallt borrhålet ner till berggrunden. Men när bergvärmen väl är installerad, ger den billigast värme av alla värmepumpar. På köpet får du ett driftsäkert och servicesnålt uppvärmningsalternativ med extremt lång livslängd.

En bergvärmepump kan också användas för annat än just att värma bostaden. Under sommarens heta månader kan pumpen till exempel med hjälp av naturkyla förse huset med härlig svalka. Jämfört med en traditionell AC blir driftskostnaden väldigt låg. I de flesta fall inte mer än kostnaden för att driva en traditionell glödlampa.

Återbetalningstiden för en bergvärmeanläggning är vanligtvis under tio år. Därefter gör du energibesparingar på tusentals kronor varje år.

Bergvärme

+ Vanligaste typen av värmepumpsinstallation i Sverige vilket ger ett brett utbud av värmepumpar.
+ Mycket driftsäkert system med bra livslängd.
– Systemet medför ganska stora kostnader för borrning. Dock ska man veta att borran kommer väl till pass igen när första värmepumpen är utsliten då kostnaden vid utbyte blir betydligt mindre.

Källa: Svenska Kyl & värmepumpföreningen

Foto: Bigstock

RELATERADE ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.