Golvtrenderna att ha koll på

2024-06-15

Trä, kakel och klinker. Lekfulla mattor och modern vinyl. Det är några av materialen som präglar årets golvtrender.

Stefan ”Trendstefan” Nilsson, trendexpert.

Det går trender i allt, även inom golv. Enligt trendexperten Stefan ”Trendstefan” Nilsson kommer vi den närmaste tiden att försöka hitta en balans i vår tillvaro och hålla pandemin ute. Denna balanstrend präglas av det svenska kulturarvet, som till exempel skogen, och vi kommer därför att se mycket klassiska träplankor och tiljor på våra golv framöver.
– Det handlar också mycket om miljö och renlighet. Vi vill gärna ha ett golv som är avtorkningsbart, säger Stefan Nilsson.

Även kakel och klinker som för tankarna till medelhavet kommer att bli populära golvmaterial den närmaste tiden, tror Stefan Nilsson. Trenden är avslappnad och färgskalan drar åt det sandiga hållet.
– Tänk dig hur golven ser ut på ett café i Barcelona, säger Stefan Nilsson.

Foto: Tarkett

Till medelhavstrenden hör också mycket textilier och det kommer att bli vanligt med ryamattor och knutna mattor på golven. Heltäckningsmattor och mattor i lekfulla former och färger, till exempel ärtgrönt, lila eller aprikos, präglar en annan kommande trend: retrotrenden. Den är mer ungdomlig och färgglad och har tydliga influenser från 80-talet.

Vinylgolv i badrum är ett tåligt och lättstädat alternativ.

Ett mönstrat trägolv ger karaktär åt rummet.

Sten- och klinkergolv är vanligt i badrum. Glöm inte golvvärmen!

Efter pandemin vill vi vända blad och blicka framåt och Stefan Nilsson ser framför sig en framtidstrend med nya hållbara material och accentfärger som vitt och svart. Materialen ska hålla länge, vara slitstarka och kunna återvinnas. På senare tid har många golvtillverkare börjat producera moderna vinyl- och laminatgolv som uppfyller just de kriterierna.
– Jag tror det kommer att ske mycket inom kompositmaterialen framöver, säger Stefan Nilsson.

Foto: Tarkett, Kährs och Kakelspecialisten

ANDRA ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.