”Hemester är här för att stanna”

2024-03-28

Medan många företag har kämpat i motvind under pandemin har poolbranschen slagit försäljningsrekord. Svenskarna hemestrar – och de som länge drömt om en pool slår nu till. Men det gäller att vara ute i god tid för ett premiärdopp till midsommar.

Magnus Holgersson, produktchef på Folkpool.

Mindre pooler har blivit alltmer populära och är både billigare och lättare att integrera. Foto: Folkpool

I början av pandemin märkte Magnus Holgersson, produktchef på Folkpool, att efterfrågan på pooler minskade – och han var inte den enda företagaren som höll andan och tummarna. Men han behövde inte oroa sig särskilt länge, för snart ökade trycket så pass mycket att det blev svårt att hinna leverera pooler i tid.
— Vi är ödmjukt tacksamma över att ha så mycket att göra. Försäljningen har ökat med drygt 50 procent det senaste året, vi har jobbat för högtryck. Det har varit svårt för leverantörerna att hinna bygga pooler i den takt som beställningarna kommer in, säger han.
Han menar att pandemin är en utlösande faktor till att familjer som gått och funderat på pool, nu slår till. Man kan inte resa utomlands, utan håller sig hemma under semestern och då blir poolen den naturliga samlingspunkten och glädjekällan.
Visserligen har trenden varit positiv det senaste decenniet, privata pooler blir allt vanligare – och är ett sätt att höja såväl livskvalitet som fastighetsvärde. Men nu är rusningen efter pooler extra stor och kunder som förra våren beställde sent tvingades vänta till sensommaren innan de kunde ta sitt första dopp.
— Beställ nu om du vill ha din pool till midsommar, råder Magnus Holgersson. Det handlar inte bara om poolens leveranstid, som normalt är 3 – 4 veckor, utan även om ökad efterfrågan på de som gör markarbeten och bygger poolen. Bestämmer du dig under högsäsongen så blir väntetiden längre. Visserligen kan du bygga poolen själv, om du är händig och har tid över, men de flesta väljer att ta professionell hjälp och därför är tidsaspekten viktig.
Dagens poolköpare vill ha en lättskött pool med låg energiförbrukning, där har tekniken hjälpt oss. Nuförtiden finns det automatiska poolrobotar som gör poollivet enklare samt effektiva poolvärmepumpar som ger behaglig värme till låg kostnad.
De pooler som säljer bäst är de klassiska med rektangulär form. Fortfarande är 4 x 8 meter det vanligaste måttet men nu ser vi att mindre pooler, som exempelvis 3,5 X 6,5 meter, ökar i försäljning, bland annat eftersom trädgårdarna kring storstäderna ofta är små.
— Dessa mindre pooler är attraktiva och ofta lika välutrustade som de större. Det gör att fler kan skaffa pool, säger Magnus Holgersson, som tror att hemestrandet är här för att stanna. Delvis av miljöskäl, men också för att hemmet alltmer har kommit att bli vår borg. Det byggs ut och renoveras som aldrig förr. Vi gillar att vara hemma och ser en framtid där tillgänglig vardagslyx blir mer viktigt.

ANDRA ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.