Mät radon nu

2024-06-15

Det är hög tid att mäta ditt hus radonvärden om du vill hinna innan mätsäsongen är slut och vara en av de sista som radonbidrag. Det här ska du tänka på.

Din bostad kan ha för höga radonvärden, även om du bor i ett lågriskområde, eller har en granne med låga värden. Det enda sättet att veta säkert är att mäta. Det gör du med dosor som enkelt beställs av laboratorier eller av konsult- och åtgärdsföretag inom radonbranschen. Mätningen ska pågå minst två månader mellan 1 oktober och sista april.

Visar det sig att ditt hus har mer än 200 Bq/m3 bör du radonsanera, men först måste du veta var radonet kommer ifrån. På till exempel Svensk Radonförenings webbplats finns en lista över radonkonsulter som kan hjälpa till att ta reda på hur radonet kommer in i din bostad och föreslå lämpliga saneringsåtgärder. Kom dock ihåg att du måste ansöka om bidrag innan saneringsåtgärder påbörjas. Först när saneringsarbetet är klart kan du begära utbetalning av bidraget.

Foto: Bigstock

RELATERADE ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.