Planera för uterum

2024-04-29

Ett uterum är idag en av de mest populära tillbyggnationerna till ett hus, särskilt nu när alltmer tid spenderas hemmavid. För dig som precis börjat fundera över alternativen kommer här en snabbguide för uterum som ansluts till huset.

Användning
Hur ska uterummet användas och hur stor del av året vill du kunna nyttja det? Det billigaste alternativet fungerar som väderskydd under sommaren. Välj lite mer isolerande material, så kan du njuta av uterummet från tidig vår till sen höst.
Vill du kunna använda det året runt behövs full isolering i tak, väggar och golv.

Placering
Kvällssol i all ära, men tänk också på flödet mellan kök, vardagsrum och uterum. Vilka möbler ska få plats? Kommer rummet innanför att bli mörkt, få förändrad utsikt? Får det plats en öppen uteplats i anslutning till uterummet?

Uterum från Novoroom med energipartier som kan användas vår/höst. Foto: Novoroom

Arkitektritat eller byggsatser
Färdiga uterum kommer som byggsatser som du bygger ihop själv, eller anlitar hjälp till. De flesta återförsäljare erbjuder helhetslösningar. Du kan också få ett unikt uterum designat utifrån dina önskemål och som byggs på plats, då blir det betydligt dyrare.

Grund och golv
Ett rum som bara ska nyttjas på sommaren kan byggas på en befintlig altan eller på en mindre isolerad grund. Men det är alltid smart att isolera grunden väl. Då slipper du göra om grunden om du i framtiden vill göra om ditt sommarrum till vinterträdgård.

Uterum från Novoroom med isolerad stomme och glastak. Foto: Novoroom

Väggar och tak
Väggarna består till störst del av glas som väljs utifrån hur isolerat rummet ska vara, samma sak gäller för taket. Vill du ha ett rum, mer än en inglasad veranda, så kan ett vanligt tak vara ett alternativ. När det kommer till det estetiska – välj gärna ett uterum som harmonierar eller som är i samma stil som bostadshuset.

Tips!

1. Planera noggrant och i god tid. Ta alltid in flera offerter och jämför.
2. Välj ett så stort uterum som möjligt. Det kan vara dyrt att ändra i efterhand.
3. Få tips och råd från grannar och vänner med uterum som du gillar.
4. Hör med bygglovsavdelningen i din kommun om vilka tillstånd du behöver.
5. Rot-avdrag gäller för tillbyggnader till huset, dock ej till fristående byggnader.

RELATERADE ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.