Positivt värmepumpsår – trots rådande pandemi

2024-06-15

Trots pandemin var 2020 ett positivt år för värmepumpar. Försäljningen ökade med 9 procent jämfört med helåret 2019.

Försäljningen av frånluftsvärmepumpar ökade under 2020 med 16 procent till en ny rekordnivå. Försäljningen av luft-vattenvärmepumpar ökade med hela 42 procent under det sista kvartalet, samtidigt som bergvärmepumpar minskade med tre procent.
– En av anledningarna till att segmentet luft-vattenvärmepumpar ökat så kraftigt under året kan vara att värmepumpsköpare väljer luft-vatten istället för bergvärme. Detta på grund av långa handläggningstider och svårigheter att få borrtillstånd. Det är framförallt i Stockholms kommun som detta är problematiskt, säger Per Jonasson, VD på Svenska Kyl & Värmepumpföreningen. Föreningen arbetar intensivt med frågan.

Foto: Bigstock

RELATERADE ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.