Ett säkert takjobb

2024-04-23

Skall du eller någon annan upp på ditt hustak och kanske montera snörasskydd, eller göra en kontroll av taket inför en eventuell renovering? Oavsett anledning, bör du se till att säkerheten är så hög som den ska vara. Både för din egen del och för de hantverkare som du har tänkt att anlita.

När det gäller arbeten på tak, så är det en hel del att tänka på kring säkerheten. Först och främst ska du alltid ha med dig en livlina med en bra säkerhetskrok.
Med hjälp av ett glidskydd står stegen stadigt när du ska ta dig upp på taket. En takstege eller vid lägre villor; bärläktsteg, ska ligga längs med det sluttande taket för att du på ett säkert sätt ska fortsätta kunna ta dig uppåt. En gång- och takbrygga som hindrar att du tappar balansen och faller, krävs om du behöver förflytta dig i sidled på taket, till exempel mellan stegen och skorstenen eller mellan takluckan och skorstenen.

Ett nockräcke som löper längs med taknocken är också bra att ha och gör att du kan ha en kortare livlina när du arbetar på taket. Tar du dig ut på taket via en taklucka, är det bra att ha ett skyddsräcke kring luckan.

Eftersom stegar och räcken på taket är hårt ansatta av väder och vind är det viktigt att gå igenom dem varje år för att se att de fortfarande är hela och i bra skick.

Nu under tidig vår är risken också stor att kvarliggande is och snö faller ner i stora klumpar från taken. Som fastighetsägare är du skyldig enligt lag att ha snöskydd monterat på taket, något som idag är standard på alla nyproducerade byggnader. Om du inte har det, montera det redan nu, så det inte glöms innan nästa vintersäsong.

Känner du dig osäker över att själv ta dig upp på taket, kan du kontakta ett proffs som kan göra jobbet åt dig. Vissa plåtslagare erbjuder avtal som innefattar bevakning och även skottning av taket.

Taksäkerhet– Detta ska du tänka på

Räcke, gallerdurk eller profildurk
Snörasskydd kan köpas hos de flesta järnhandlare, men kontrollera att de är anpassade till takets lutning. En plåtslagare bör utföra montaget så att det blir rätt.
De vanligaste skydden passar de flesta tak med takpannor i betong eller tegel eller tak med plåtprofiler.

Snörasskydd över entrén
Det bästa är att ha minst två snörasskydd på taket; ett placerat högt upp och ett längre ned. Takskydden bör löpa längs hela takfallets längd för att inte bli överbelastade när det snöat på ordentligt. När vårsolen skiner kan stora istappar falla ned från taket, vilket är förenat med livsfara.
Det kan även vara en god idé att montera ett kortare snörasskydd ovanför entrédörren som ett komplement till övriga takskydd.
Elslingor, som satts in vid hängrännor och stuprör, kan i viss mån underlätta avsmältningen av is och snö, bra att ha som komplement vid skuggiga sidor av taket och i vissa väderstreck.

Säkerhet med glidskydd och taksteg
Taksteg, stegar och glidskydd är av säkerhetsskäl viktiga att ha monterade som säkerhet vid arbete på sin villa/fastighets tak. Något som många fastigheter fortfarande saknar. I vissa fall tvingar dock sotningsdistriktet husägare att se till att säkerheten på anordningarna är godkända för att de ska sota skorstenarna.

Någon form av taksteg ska vara monterad för att man ska kunna ta sig upp på taket. Snörasskyddet vid kanten hindrar snön att falla ned från taket när det börjar töa. Foto: Thomas Edgren

Taksteg är viktigt att ha satt på en bit av taket, både då sotare ska ta sig upp, och när hantverkare ska renovera taket. Foto: Thomas Edgren

Foto: Bigstock

ANDRA ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.