Solpaneler hett tillhåll för häckande fåglar

2024-05-26

Innan fåglarna börjar häcka under våren bör du se över ditt takskydd mot fåglar. Under det senaste året har det dessutom blivit vanligare med duvor som bosätter sig under solpaneler på hustak.

Fåglar är uppskattade i naturen, men i våra städer kan de skapa en del bekymmer. Ett av de största problemen är att deras frätande avföring orsakar skador på fasader, tak och bilar. Spillningen och fåglarnas bomaterial kan också täppa till stuprör, hängrännor, ventilation och skorstenar, och då ökar risken för fuktskador.

Under det senaste året har ett nytt problemområde uppstått i takt med att allt fler väljer att producera el med solceller på taket. Utrymmet mellan solpanelen och taket är nämligen en bra häckningsplats med både skydd och värme för duvorna året runt.

– I och med att det är en ganska ny företeelse att man monterar solceller på taken, så glömmer många att solpanelerna också behöver säkras mot fåglar, säger Thomas Westman.

För att få bukt med fågelproblemen ska man arbeta förebyggande med olika fågelsäkringar som avskräcker fåglarna från att slå sig ner utan att skada dem. Det rör sig om olika byggnadstekniska lösningar, som tar bort möjligheten för fåglarna att bosätta sig under exempelvis solpanelerna. Det finns också olika skrämmor som stör fåglarna med ljud, ljusreflektioner eller rörelser.

Källa: Anticimex

Foto: Bigstock

RELATERADE ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.