Så väljer du rätt solskydd

2024-06-15

Vi satsar allt mer på att skapa våra egna ”hemesterparadis”, och här kan rätt solskydd göra stor skillnad. Här kommer inspiration och råd inför köpet!

Inför årets trädgårdssäsong finns mycket som talar för att förra årets intresse för olika pergolalösningar kommer att blomma ut till en fullständig trend.
– En pergola kan skapa större rum och mer rumslighet än en terrassmarkis och kan bestå av väv eller någon form av lameller som skyddar mot sol och regn. Kanske är detta nyckeln till deras popularitet, för man får ett ytterligare, nästan riktigt rum att leva i, med skydd mot olika väder och nära naturen, säger Margareta Bergetun, förbundssekreterare på Svenska solskyddsförbundet.

Även utan att vara “heta nya produkt-features”, är också hållbarhet högaktuellt. Och det handlar inte bara om att spara energi och att tillgodose vårt behov av dagsljus och komfort, utan också om kvalitet och design.
– Vi blir mer medvetna om att vi behöver prioritera produkternas livslängd och tilltalas av att de går att reparera och uppdaterara.
– En annan viktig del av hållbara egenskaper blir då formgivning och design. En mer klassisk design kan ses som mer hållbar eftersom den känns aktuell länge och får kanske till och med ett andrahandsvärde.

Hur väljer man då rätt produkt för just sin egen trädgård?
Enligt Margareta, så gäller det att börja i rätt ände. Alltså att först analysera önskningar, problem och behov och därefter välja produkt.
Ska exempelvis solavskärmningen till din uteplats “bara” göra nytta utomhus eller vill du också påverka rummet innanför?
– Har du fokus på inomhusmiljön behöver du bland annat fundera över solvinklar, färgval och kanske automatik.
– Är det enbart en utemiljö du ska skapa är du lite friare i valen skulle jag säga. Men även då behöver du tänka igenom vad du vill åstadkomma; Vill du ha full skugga, vill du kunna sitta ute när det regnar lite, vill du ha en matplats eller loungekänsla och hur ofta kommer ni att vara många på uteplatsen?
– I både fallen, tänk igenom läget. Är det en blåsig plats, behövs robusta och tåliga produkter, i bra kvalitet, monterade på ett säkert sätt.

Och att välja rätt produkt, kan en duktig återförsäljare hjälpa till med.
– Men antingen du köper på nätet eller i en butik, tycker jag att du ska kunna fråga: Tänker jag rätt nu? Blir det bra för mig och mina behov? För som jag tjatar om, så handlar det så mycket om att först fundera ut vad du har för behov, problem och önskemål, och sedan välja typ av solavskärmning som passar.

Hur lång tid det kan ta från beställning till installation av ditt solskydd kan skifta, men för en kvalitetsprodukt som tillverkas på beställning är runt tre veckor vanligt.
– Men det man vet bestämt är, att så fort vårsolen tittar fram, blir det högtryck både i butiker och fabriker. Så det kan löna sig att vara ute i god tid.

Tips inför köpet

För varmt inne? Välj i första hand ett utvändigt solskydd
Problem med bländning? Då är invändiga lösningar självklara.
Förlänga utesäsongen? Tänk pergola och någon typ av vindskydd från sidan och fundera på en något mer regntålig lösning.

Markisguiden

Fönstermarkis: Skuggar och minskar solvärme men bevarar utsikten.
Markisolett: Kombinerar fönster- och fasadmarkisens egenskaper.
Terrassmarkis: För terrass, altan, eller uteplats. Finns i en mängd varianter.
Utvändig persienn: Ger fasaden ett snyggt utseende och skyddar mot insyn.
Pergolamarkis: Går att anpassa efter årstid, väder och vind.
Jalusier: Mörklägger, sparar energi, skyddar mot inbrott och dämpar ljud.
Screen: Perforerad väv som minskar värmeinstrålningen samtidigt som man kan se ut.

Temporära solskydd

Parasoll: Snabbt enkelt och billigt. Har en benägenhet att kunna ta vind. Finns dock stabila parasoller som kan fungera på platser som inte är alltför utsatta av vinden
Segelduk: Kan spännas upp som temporär lösning

Permanenta solskydd

Staket eller en högre spaljé kan skugga tillräckligt på vissa platser.
En pergola är somm ett luftigt rammverk för att skapa skugga. För att mjuka upp och öka skuggningen kan man gärna plantera klätterväxter som ramar in konstruktionen. Det går även att komplettera med ett sol- och regnskyddande tak.

RELATERADE ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.