Pool till midsommar

2024-07-16

Trädgårdsarkitekten Jeanette Skålander på Njuta Trädgårdsdesign har under det märkliga år som gått sett hur villaägare bokstavligen ”ser om sitt hus”, bygger om och bygger till, bygger attefallshus – och inte minst investerar i pool.

— Trenden är att vilja ha det tryggt och stabilt och att investera i en pool är ett smart val. Den har lång livslängd, ger ökad livskvalitet och ett höjt husvärde. De flesta låter jobbet utföras av ett proffs, så att det blir fackmannamässigt gjort, säger Jeanette Skålander och berättar att åtta av tio poolköpare vill ha en nedgrävd pool, som integreras snyggt i trädgården. Ovanjordspooler är förvisso billigare, men kan ge ett klumpigt intryck och tar upp mycket plats och utsikt.

Nedgrävda pooler med annorlunda former – runda eller kanske njurformade – i all ära, men med det säljtryck som råder nu, är rektangulära pooler enklast och snabbast att få på plats. De tillverkas löpande och brukar finnas tillgängliga. De levereras i sektioner eller gjuts på plats. De ovanliga formerna skräddarsys för kunden och har därför lång leveranstid.

Den prisbelönta uteduschen Mora Garden består till 99 procent av återvunnet stål. Designad av Johan Lindberg i samarbete med Mora Armatur. Foto: Mora Armatur

Skapa snygga passager, gärna stenlagda, mellan pool och utematplats och mellan pool och hus, tipsar Skålander. Foto: Bricmate

Stort uterum i Attefallsstorlek med komplett öppningsbar långsida som bjuder in badande barn och solblänk från vattenytan. Foto: Vansta trädgård

En pool är inget man spontanshoppar på en eftermiddag. Det kräver planering och eftertanke och är en jätteprocess som startar redan under vintermånaderna; hur mycket får den kosta? Vilken funktion ska den fylla? Var ska den placeras?
— Många har små trädgårdar och då är det ofta bättre att skaffa en lite mindre pool. Viktigt att tänka på är trädgårdens förutsättningar och att anpassa poolen efter det. Tänk på att det ska vara cirka 4 meter till huset och samma avstånd till mat- och grillplats, så att lekande barn inte stör och stänker vatten, säger Jeanette Skålander, som också tycker att söderläge är det bästa för maximal soltillgång – liksom möjlighet att ha uppsikt över poolen från huset.

Man kan skapa snygga passager, gärna stenlagda, mellan pool och utematplats och mellan pool och hus. En utedusch i anslutning till poolen, liksom möjlighet att hänga upp handdukar samt en yta kring poolen att gå och sitta på är värdefullt. Poolen blir navet kring vilket resten av trädgårdens sociala ytor kretsar – men utan att ta över helt.
— I dag vill många ha en generös trappa i poolen som man kan sitta på. Tidigare hade man ofta bara en stege. Det är också viktigt att poolen är lättskött, vilket bland annat kan åstadkommas med en poolrobot, säger Jeanette Skålander.
Målet är att ha poolen klar till midsommar. Men hur tidigt den kan sättas i marken beror förstås på vädret. Med tjäle i marken fördröjs arbetet.

ANDRA ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.