Rätt färg på husfasaden

2024-05-26

När det gäller fasadmålning så är det mycket att ta hänsyn till. Den omgivande naturen, husets form och stil, miljön, underlaget. Allt detta spelar roll för hur slutresultatet blir.

En sak är säker, och det är att den färg du ser på färgprovet i butiken inte alls är den färg du kommer att få på huset. Den kommer att uppfattas helt annorlunda. Utomhusljus är mångdubbelt starkare än konstgjort ljus, vilket gör att kulören kommer att bli mycket starkare och klarare.
Du behöver även matcha fasadfärgen med omkringliggande vegetation och bebyggelse.
Studier visar att våra svenska växter är mörkare och mer gultonade än vad många av oss kanske tror. Låt därför gärna färgen dra mot gult. En vit färg kan annars till exempel se isblå ut mot omgivningen.

FOTO: Demidekk

Hur vi uppfattar färgen på huset handlar inte bara om naturen, utan även om husets storlek och det omgivande ljuset. En mörk fasadfärg döljer husets form, då det uppfattas som en kompakt enhet. Att kontrastera en mörk fasad med en ljus dörr drar blickarna till sig. En färg som är ljusare än sin omgivning syns alltid mer och avslöjar skuggor, ytstruktur och former.
För att vara på den säkra sidan att det blir rätt slutresultat är det bästa att provmåla, minst en kvadratmeter stor yta och gärna vid ett hörn. Då skapas ingen inramning av den befintliga färgen, och den nya färgen ses tydligt tillsammans med den rätta omgivningen.

Från färgprov till fasad

• Fasaden blir alltid ljusare, klarare och intensivare än färgen på färgprovet. Välj därför en ”smutsigare” och dovare färg i butiken.
• Fasaden kan få en annan ton än på färgprovet, ofta kallare.

Tänk på!

Kontakta kommunens stadsarkitektkontor för att ta reda på vad som gäller om du vill byta färg. Om du önskar en extrem färg på huset, kan kommunen kräva att grannarna får tycka till.

ANDRA ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.