Familjen valde strålande lösning

2024-03-28

Allt fler villaägare faller för tankarna på solpaneler på sina tak. En av de som nappat på den nya möjligheten och dessutom valt en unik typ av konstruktion är möbeldesignern Jonas Ihreborn. Han är tredje generationen möbelproducent i Värnamotrakten och har ett stort miljötänk.

På familjen Ihreborns villa nära sjön Vidöstern, en villa som byggdes för 18 år sedan, sitter nu ett täcke av 30 vinklade solpaneler på södersidan av taket.
– Eftersom taket är rundat var vi tvungna att hitta en lösning med svängda paneler, vilket ett lokalt solkraftföretag hjälpte oss med. Vi “tryckte på knappen” i början av april och dessa 30 paneler kommer att ge totalt 10,6 kW, berättar Jonas.

Både han och solpanelsinstallatören Bernth Nyberg ser med spänning fram emot hur dessa paneler kommer att ta emot solens strålar under ett års tid
– Solens vinkel mot jorden står ju olika beroende på vilken tid på året det är. Men tack vare att panelerna är olika vinklade, är det alltid några av dem som kommer att stå rätt vinklade mot solen oavsett månad. Vi får visserligen inte ut maxeffekt den varmaste tiden på året som de med platta paneler kan få ut, men det kanske jämnar ut sig på ett år tack vare denna konstruktion, tänker Jonas, som räknar med att investeringen på runt 100 000 kronor kommer att betala sig på sju, åtta år.

Villan som familjen byggde för 18 år sedan, är minimalistisk i sin belastning av miljön med en yta på 180 kvadratmeter. De valde en fasad av cederträ och puts som över tid är hållbar och relativt underhållsfri.
– När vi byggde var inte tekniken med solceller speciellt väl utvecklad. Vi valde därför ett vattenburet system med luftvärmepump. Förra året förbrukade vi 27 000 kWh, och nu räknar vi med att kunna få ut cirka 12 000 kWh till vår villa och en intilliggande byggnad, menar Jonas.

Jonas, som är mycket teknikintresserad, är för övrigt mån om att både i sitt jobb som möbeldesigner och som privatperson främja alternativa lösningar som kan bidra till en hållbar miljö.
– Vi bör leva som vi lär och inte vara en belastning för miljön. Jag driver ett familjeföretag som vill främja utvecklingen av förnybara material inom möbelindustrin och fossilfria alternativ med nya lösningar för bränsleceller. Solpaneler och en elbil som vi också investerat i nu, ligger rätt i detta tänk, menar Jonas Ihreborn.

Fakta om skattereduktion

Om du ska installera grön teknik kan du få skattereduktion för arbets- och materialkostnad. Det gäller installationer som påbörjas och betalas från och med 1 januari 2021. Det fungerar på liknande sätt som med rot och rut, men är en egen skattereduktion. Du får avdraget direkt på fakturan från företaget som utför installationen. Skattereduktionen ersätter det statliga bidrag som privatpersoner kunnat ansöka om i samband med installation av solceller, installation för lagring av egenproducerad elenergi och installation av laddningspunkt till elfordon. Skattereduktionen för grön teknik är högst 50 000 kr per person och år.

RELATERADE ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.