Solskydd – kunskap i kvadrat

2024-07-16

Har det blivit dags att investera i solskydd? Här kommmer kunskap i kvadrat från Margareta Bergetun, förbundssekreterare i Svenska Solskyddsförbundet!

Margareta Bergetun. Förbunds- sekreterare i Svenska Sol- skyddsförbundet.

Montage
Utvändiga produkter kan vara tunga och ibland är montaget knepigare än man tror. Vare sig du ska kontakta en firma eller göra jobbet själv, finns anledning att studera och fundera på hur det ser ut där solskyddet ska fästas upp. Vad har fasaden för material? Vad har huset för stomme och kan man fästa i den? Finns utrymme uppåt för till exempel en terrass- eller fönstermarkis, eller finns takutsprång eller annat att ta hänsyn till?

Färg
Det finns i princip alla färger att välja mellan, vilket är kul och underbart. Men färg är också funktion när det gäller solskydd. Ljusa färger reflekterar och mörka färger absorberar och blir varma. Ljusa färger sprider ljuset och kan också skapa bländning. Och förstås så kan en färgglad markis ”smitta av sig” på färgupplevelsen inne i rummet.

FOTO: Sandatex

Material
Solskydd är en materialsport! Egenskaperna som själva väven har är superviktiga. Stora variationer kan uppstå när du väljer material. Vävteknik, typ av textil, beläggning med mer, påverkar effekt och funktion hos produkten. Tänk igenom vad du vill ha ut av ditt solskydd innan du bestämmer dig och rådfråga gärna ett proffs.

FOTO: Sandatex

Storlek
När det gäller markiser som ska jobba mot ett specifikt fönster, är det viktigast att det blir rätt storlek.
Pratar vi uterum, så kan solskydd nog inte bli för stora om du frågar mig. Så stort som du kan och har råd med alltså!

Maxat solskydd för uteplatsen. FOTO: Hestra Markis

FOTO: Thomas Edgren

RELATERADE ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.