Typiska familjebilar i topp

2024-04-19

Begreppet ”familjebil” är lika relativt som begreppet ”familj”. Men det som generellt kännetecknar en familjebil är att det vanligen är en praktisk, säker modell med gott om bagageutrymme.

Från 1960-talet och framåt har familjebilen länge varit synonym med en kombibil.
En av de första modellerna i detta segment som lanserades på den svenska marknaden var Saabs kombi med tvåtaktsmotor; en så kallad herrgårdsvagn. Den kom i början av 60-talet och där fanns bland annat möjligheten att placera två barn på en sittbräda i bagageutrymmet. Det var en speciell upplevelse för den tidens barn att åka baklänges. Och som alltid, på den tiden, naturligtvis utan säkerhetsbälten.

Länge var det nog ändå så att familjer förr hade mindre bilar och gärna trängde ihop sig lite extra när det var dags för semester. Utbudet av familjebilar var litet och de genomsnittliga inkomsterna lägre.

Idag är läget betydligt annorlunda och det finns en hel del modeller att välja bland utifrån behov och tycke. Några generella trender går dock att urskilja.
– Om vi tittar på tio i topp-listan för personbilar för 2020 ser vi typiska familjebilar i olika prissegment. Vi har genom åren sett en viss förskjutning från kombibilar till SUV-segmentet, oavsett storleksklass eller prissegment. Den trenden håller i sig, även om vi ser en typisk kombi som nummer ett på topplistan, säger Anders Norén på branschorganisationen Bil Sweden.

Anders Norén, teknisk chef på branschorganisationen Bil Sweden. Foto: Susanne Kronholm

Även omsättningen av begagnade familjebilar är stor.
– Kombibilar och mindre familjebussar är idag bland de vanligaste familjebilarna. SUV:ar var också populära för något år sedan, men i pandemins kölvatten kan vi se att mindre familjebilar vunnit mark. Volvo och Volkswagen är de dominerande märkena, säger Blockets marknadschef Tero Marjamäki.
Som populära ”andrabilar” i familjehushåll nämner han Volvo V70, VW Passat, VW Golf, Audi A4 och BMW 3-serien,

Villatidningen har varit i kontakt med bilförsäljare landet över för att få en bild av vad som särskilt efterfrågas när det gäller familjebilar.

En av landets bilhandlare är försäljningschef Mats Björklund på Bilmetro. Och när det gäller vilka modeller som är populärast idag när det gäller familjebilar så berättar han att det fortfarande är VW Golf kombi, VW Passat kombi eller någon SUV som ligger högt.
– Även VW Tiguan, Seat Ateca och Seat Tarraco är populära. Minibussar, typ Sharan, frågas det inte så mycket efter.
– Trenden är att vi säljer allt mer av mindre SUV-ar, men fler och fler elbilar. Vår nya ID.4 säljs till familjer.

Det är idag populärt med bilar som har bra gps-display på instrumentbrädan liksom goda anslutningsmöjligheter för datorskärmar. Här interiören på Peugeot 307. Foto: Peugeot

Lastkapacitet och låga driftskostnader ligger högt på önskelistan, liksom automatväxel. På senare år är det också allt fler som vill ha bilar med bra gps-display på instrumentbrädan liksom goda anslutningsmöjligheter för datorskärmar inte minst i baksätet.

Vad brukar spekulanter särskilt efterfråga inför köp av familjebil?
– Utrymme i baksäte och bagage. Säkerhet frågas det inte så mycket om, men jag tror att man förväntar sig att nya bilar är tillräckligt säkra, säger Mats Björklund.

Tips!

En webbsajt som samlar mycket information om just familjebilar: www.familjebilsbloggen.se

Statistik

Registreringarna av nya personbilar ökade i februari med 5,3 % jämfört med februari i fjol. Under årets två första månader uppgår personbilarnas ökning till 12,8 %. Årets ökning är väntad eftersom registreringssiffrorna i januari och februari i fjol var dämpade efter rekordregistreringar i december 2019 inför fordonsskattehöjningen 1 januari 2020.
Källa: Mattias Bergman, vd Bil Sweden.

Topplistan personbilar 2020

1) Volvo S/V60
2) Volvo XC60
3) Volvo XC40
4) VW Golf
5) VW Passat
6) Volvo S/V90
7) Kia Niro
8) Kia Ceed
9) Toyota RAV 4
10) VW Tiguan

RELATERADE ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.