”Fräckt att kunna ta hand om solenergi”

2024-03-28

Att montera solpaneler på tak är ett bra miljötänk som fler och fler villaägare anammat. Från att ha varit mer vanligt på fastigheter i lantliga miljöer och i mindre orter, väljer nu fler i tätbebyggda områden att fundera över möjligheten med att sälja och köpa solel.

– Vi var bland de första i området med solpaneler, men de passar in på taket; de är lite mörka och diskreta och smälter bra in på våra mörka takpannor, menar Lars Utterström, som med sin familj bor i ett villaområde i stadsdelen Högstorp i Växjö.
– Jag tycker att det är häftigt rent ut sagt att kunna utnyttja solenergi. Jag är rätt tekniskt intresserad så det känns fräckt att kunna följa energiförbrukning och energiproduktion timme för timme, dag för dag via en app i datorn, och räkna på vad vi säljer och vad vi köper av leverantören Vattenfall.

– Det är fräckt att kunna ta hand om solenergi, tycker Lars och Christina Utterström. Här med hunden Chaka. Foto: Thomas Edgren.

Familjen Utterströms tvåvåningsvilla är 230 kvm stor och byggdes 1966. Länge har familjen, som består av fem personer, haft luftvärmepumpar, en per våning, och det är sällan som den direktverkande elen behövt användas. Värmepumparna hade dock gjort sitt efter drygt 15 år i drift och byttes ut till nya och mycket mer effektiva värmepumpar för ett par år sedan.

I januari förra året monterades de 38 solpanelerna på södersidan av takpannetaket. Lars har noggrant räknat på hela energiförbrukningen och installationskostnaden. Villan förbrukade under 2020 cirka 16 000 kWh, och strax under 12 000 kWh solel producerades. 8 000 kWh, dvs 65 procent av energin, säljs till Vattenfall, medan resterande del, 35 procent, 4 000 kWh, förbrukas direkt. Därför köper Utterströms tillbaka runt 11 900 kWh av elleverantören, för närvarande Vattenfall.
– Anläggningens solvärde är ju 12 000 kWh, och i snitt köpte vi el av Vattenfall för runt 1 krona per kilowattimme under 2020. På de 4 000 kWh som villan förbrukar direkt av solenergin, blir det en besparing på runt 4 000 kronor. När vi säljer el till Vattenfall, de resterande 8 000 kWh, får vi runt 1,30 kronor/kWh, vilket blir 10 400 kronor. Anskaffningsvärdet på anläggningen var strax under 170 000 kronor och det innebär att den kommer att vara betald på 12 år, berättar Lars.
Samtidigt påpekar han att elpriset med säkerhet kommer att höjas så det kan gå snabbare och kanske är allt betalt på tio år.

Via en app i datorn kan Lars med spänning följa hur mycket energi som går ut och energiförbrukningen timme för timme, dag för dag. Foto: Thomas Edgren.

Innan familjen bestämde sig, tittade de runt på solelföretagens hemsidor och besökte några villaägare där de aktuella företagen installerat solpaneler.
– Det handlade inte om vilket företag som kunde ge oss bäst pris. Det som avgjorde för oss var noggrannheten i monteringen, i kombination med att företaget – i detta fall Ecokraft Syd – fanns lokalt här på orten. Det finns nog många lycksökare i branschen men vi var noga med att poängtera att installationen skulle ske fackmässigt. Att det blir rätt i montaget i takstolarna och att det blir en luftspalt mellan taket och panelerna är mycket viktigt, liksom att allt kablage fästs ordentligt, om anläggningen ska kunna hålla i minst trettio år!

Familjens nya elbil som köptes in i mars, laddas vid husknuten av el från solpanelerna. Foto: Thomas Edgren.

RELATERADE ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.