Elbilar dominerar

2024-05-26

Den stora bilmässan i Shanghai i våras dominerades helt av elbilsnyheter. Här komer ett urval.

Toyota lanserar en elbil som kommer att ha solfångare på taket för att öka räckvidden. En fiffig idé som tidigare provats på konceptbilar men som torde ha framtiden för sig. Sverigeintroduktion om cirka ett år.
Audi visade upp sin elektriska A6 – som kommer att börja säljas i slutet av nästa år och som ska kunna köras över 70 mil på en laddning. Även anmärkningsvärd snabbladdning: efter tio minuters eltillskott ska den kunna köras ytterligare 30 mil. Mercedes elektriska EQB har en körradie på nästan 50 mil och beräknas kunna lanseras mot slutet av 2022.

Audi skysphere concept är en eldriven tvådörrars cabriolet med känsla för lyx där kupén är interaktiv, och bilen en plattform för upplevelser. Visades för första gången nu i augusti. Foto: Audi

I Sverige har VW börjat sälja ID3 och ID4 – den sistnämnda en av de mest sålda elbilarna här i landet. Den kan gå 52 mil på en laddning och snabbladdas på en halvtimme.
Huyundai lanserar Kona – 50 mils räckvidd och solfångare på taket. Renault har tillsammans med sina samarbetspartner Nissan och Mitsubishi aviserat en rad nya elbilar. Utöver populära Zoe-modellen satsar man på en elektrifierad retroversion av småbilen R 5 – som kommer att bli betydligt billigare än flertalet elbilar men ändå med en körradie på 40 mil. Beräknad introduktion: 2024.

Kia e-Niro är den mest sålda elbilen i juli med 587 registrerade bilar, före tvåan Volkswagen ID.3. Foto: Kia

RELATERADE ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.