Från 60-tals hus till Sveriges mest moderna Ekohus

2024-07-16

Från gatan syns vid första anblick inga större skillnader från de övriga 60-tals tegelhusen i området, som alla är byggda i samma still. Men Familjen Hallströms hem är resultatet av ett 3 år långt projekt där huset renoverats med ambitionen att bli ”Sveriges mest moderna ekohus”.

Anders Hallström jobbar till vardags som hållbarhetskonsult.

Ju närmare huset man kommer börjar vissa skillnader gentemot de andra husen att träda fram; diskreta solceller på taket och en utbyggnad i modern grå träpanel bland annat. I entréhallen välkomnar Anders Hallström, som till vardags jobbar som hållbarhetskonsult. – Vi ville få bort känslan av källarvåning och ha entrén på framsidan av huset, berättar han och syftar till att övriga hus i området har entrén på sidan och ett inbyggt garage på framsidan. Anders garagenedfart har ersatts av en bred kaklad trappa och garagedörren har blivit husets entré som pryds av vitt entrétak, ytterdörr med dubbla sidoglas och digital ringklocka. Innanför den välisolerade ytterdörren välkomnar en rymlig ljus hall. – Ingen har nog använt detta som garage, detta är död källaryta för de flesta andra hus i området, säger Anders och fortsätter: – Vi ville maximera nyttan och utrymmet i husets alla ytor och gjorde om planlösningen helt.

Husets baksida under uppbyggnad med klimatsmart pool.

– Säger jag ”ekohus” så är det nog få som tänker modern design med mycket teknik. Men jag har aldrig varit såld på idén att hållbarhet måste innebära avkall på massa saker. – Jag ville visa på att hållbarhet går att förena med design, komfort och moderna val. När drömhemmet skulle skapas så var premissen att det skulle vara lättskött och underhållsfritt, men samtidigt giftfritt och fossilfritt. Familjen har därför utgått från sunda naturmaterial och en fossilfri uppvärmning och energilösning. Bergvärme som är lättskött och appstyrd och egna solpaneler tillexempel. Huset har genomgått en totalrenovering. Det finns mycket problematik med 60-70tals hus; oisolerad platta på mark, dålig ventilation och isolering, gamla eldragningar och giftiga byggmaterial för att nämna några exempel. Lärdomar och fakta kring hur man renoverar och inreder hållbart och med särskild info om problematik på just 60/70 -tals hus har Anders samlat på en webbsida som han hoppas ska inspirera och guida andra. Ett modernt ekohus förenar gamla beprövade metoder med den senaste tekniken, menar Anders.

Köks ö i klimatsmarta materialet Dekton och barstolar från Svenska By-Crea.

– Vi återanvänder till exempel regnvattnet, något som var vanligare förr. Med lite modernare produkter så har vi uppgraderat den tekniken genom att samla allt regnvatten i en stor tank med pump som sedan kan vattna gräsmattan, högtryckspola altanen och så vidare med regnvatten istället för dricksvatten. Några andra exempel på ett modernt ekohus är enligt Anders att de senaste trenderna inom inredning inte är exkluderade. – Vi har hittat mycket inredning och belysning från spännande och aktuella nordiska designerns. – Andra exempel på moderna trender är bänkfläkt i köket, duschtoalett, solceller och smarta hemlösningar. Med den senaste tekniken kan vi styra och övervaka det mesta via telefonen; allt från temperatur till vatten, belysning, och larm. Inte mindre än fyra robotar bor även i huset. De ser till att det damsugs och skuras både i hus och pool samt att gräset är klippt. – Vi tittar alltså inte bara på byggmaterial och energiförbrukning, utan även inredning, teknik, trädgård och detaljer ända ned till vilken fog vi använder. – Det finns en tanke med allt, avslutar Anders.

Största utmaningarna

En tung utmaning har varit att bo och jobba hemifrån samtidigt som det renoveras. Flyttlasset gick innan vi ens hade fått upp köket. Den enda värmekällan då var den uppvärmda toasitsen från nyinstallerade duschtoaletten. Pandemin har också medfört stora förseningar men nu i augusti räknar vi med att kunna inviga hela projektet och då även upplåta vårt hem som visningshus. Samtliga lärdomar från projektet och före/efter bilder publiceras vartefter på webbsidan econowhouse.se och eco_now_house på Instagram.

Villatidningen kommer även följa upp denna resa efter sommaren för att se hur det gick och summera hela projektet. I dagsläget pågår renovering fortfarande och kampen mot klockan för att hinna klart i tid.

ANDRA ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.