80-tal och bulligt 2022

2024-07-16

Gråbeige och beige har under flera år varit populära inomhuskulörer. De kommer att finnas kvar även fortsättningsvis, men nu i lite varmare tappning. Även varmare brända nyanser som rött och brunt bubblar upp.

Maria Öjve, inredare och stylist. Foto: Privat

—De neutrala färgerna blir varmare och krämigare samtidigt som de fräscha pastellfärgerna kommer stort. Lila, rosa, ljusblått för tankarna till 80-talet och går jättebra att kombinera med beige. Det behöver inte vara så komplicerat att uppdatera hemmet med pasteller. En vas, kuddar eller ljuslyktor blir en härlig pastellkick till beige väggar, säger inredaren och stylisten Maria Öjve.
Hon menar att lekfullhet och mjuka, bulliga former på möbler, armaturer och inredningsdetaljer ligger i tiden, liksom taktila textilier, som quiltat, teddy, bouclé eller sammet. Metallfinish är också något vi ser mer av.
—Det är gärna stoppade, bulliga möbler och böljande lekfulla former på ljusstakar och skulpturer. Hållbarhetstänket är centralt, vilket exempelvis innebär att man återanvänder och gör om möbler och inredning som känns daterad men som håller bra kvalitet. En möbel av god kvalitet kan leva länge och är värd att satsa på, även om den initiala kostnaden är hög. Och andelen återvunna material ökar och kommer alltmer, säger Maria Öjve.

Lekfull taklampa som sprider mjukt ljus till rummet i beige. Foto: Markslöjd

I köket är hållbarhetstänket fortsatt centralt.Skåpsluckor får gärna vara släta och färgskalan är neutral. Foto: Himlekök

Den skrynkliga och lite ”rufsiga” looken försvinner från sängkläder och sofföverdrag till förmån för de släta, mjukare och lite mer skräddat lugna intrycken. I sovrummet är det fortsatt ombonat med dubbla gardiner från golv till tak, böljande former och klädda sänggavlar. Men gardinskenorna börjar maka på sig för att ge plats åt klassiska gardinstänger.
I köket är hållbarhetstänket närvarande med solida stommar i trä, släta skåpsluckor och kalkstensbänkskiva. Men även shakerköken, som har en mjukare framtoning, är fortsatt populära.
I badrummet får det gärna vara avskalat och meditativt med material som trä och kalksten en mix av japansk och skandinavisk minimalism. Men det finns också lyxigare tendenser.

I badrummet mixas japansk och skandinavisk minimalism, och fokus ligger på hållbara material. Foto: Tarkett

— Lite mer detaljrikt med färger, handfat byggda av samma mönstrade marmor eller komposit som finns på vägg och golv och art deco-inspirerade lampor ger en lyxig känsla. Sedan kan man med fördel inreda sitt badrum i enlighet med den epok som huset byggdes, det är också väldigt fint, konstaterar Maria Öjve.

ANDRA ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.