Kanelstekt rabarber med kardemummaglass

Redaktionen

Kanel, smör och socker fungerar alltid. Varm vanilj och kryddig kardemumma gör upplevelsen större. Lägger du till syrlig rabarber har du skapat något  sublimt.

4 portioner
Ingredienser:

  • 300 g rabarber
  • 50 g smör
  • 1 dl rårörsocker
  • 1 tsk mald kanel
  • citronmeliss till garnering
  • Kardemummaglass
  • 2 tsk kardemummakärnor
  • 1/2 vaniljstång
  • 2 1/2 dl vispgrädde
  • 2 1/2 dl mjölk (minst 3 % fetthalt) 5 äggulor
  • 1 dl strösocker

Gör så här:

  1. Gör glassen: Stöt kardemumman i en mortel , dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp grädde, mjölk, karde­mumma, vaniljstång och vaniljfrön i en kastrull. Ta av från värmen och låt svalna något.
  2. Vispa samman äggulor och socker i en bunke över ett hett vattenbad. Tillsätt gräddmjölken under vispning och sjud tills krämen börjar tjockna, temperaturen ska vara 85º. Låt krämen stå i kylen i några timmar så att den blir riktigt kall.
  3. Ta upp vaniljstången och frys smeten i en glassmaskin. Har  du ingen glassmaskin kan du hälla den i en bunke och ställa den  i frysen. Rör om i glassen var tjugonde minut.
  4. Skala och skär rabarbern i bitar.
  5. Hetta upp smöret i en stekpanna. Lägg i rabarber, socker och kanel och låt smälta samman på medelvärme tills rabarbern nästan är mjuk.
  6. Servera den varma rabarbern med glassen.

Recept och bild hämtade ur den nya kokboken Morberg lagar ute med Per Morberg.

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.