Fräscha upp fasaden

2025-01-15
Så här i början av sommarhalvåret kan det locka att klä sitt hus i ny färgskrud. Om inte annat syns det tydligare om man inte har hållit efter sin fasad. Ta del av experternas bästa tips på hur du fräschar upp kulören.

Sugen att riva tag direkt? Lugn i stormen! Det är mycket som ska göras innan du börjar måla.
– Förarbetet är A och O. Åtminstone hälften av tiden bör läggas där. Annars finns risken att vidhäftningen blir sämre,
säger Karin Mattsson, teknisk servicechef hos en av Sveriges största färgleverantörer.

En tumregel när man målar är att underlaget ska vara rent, torrt och fast. Därför är det viktigt att tvätta och rengöra ytan innan man sätter igång. Se även till att ta bort mögel – annars kan du i värsta fall få långvariga inneboende.
– Vissa organismer kan överleva att man målar över dem, för att sedan växa rakt igenom den nya färgen. Man får så kallade integrerade organismer i sitt ytskikt, säger Olof Holmer, vd för Sveriges färgfabrikanters förening.

Det är samtidigt viktigt att välja rätt medel till tvätten. Att använda diskmedel är ett husmorsknep som Karin Mattson avråder från. Istället rekommenderar hon ett starkt tvättmedel avsett för fasadtvättning innan målning.
– Det bör ta bort både fett, sot, pollen och mögel, men också ha ett högt pH-värde så ytan mattas för bra vidhäftning, säger hon.

Efter tvätten bör fasaden skrapas så att allt som sitter löst tas bort. Om man målar över befintlig färg som sitter dåligt istället för att ta bort den kan det hända att det nya lagret släpper när det gamla gör det. Ju tjockare färgfilm, desto viktigare att skrapa noga.

När målningen är klar kan du pusta ut – för stunden. Om fasaden ska hålla sig vacker i många år framöver gäller det nämligen att tvätta den med jämna mellanrum.
– De flesta färgfabrikanter rekommenderar att tvätta en gång om året, men det är det ju nästan ingen som gör. Jag brukar säga att man kan ta en sida om året. Många gånger räcker det med vatten och en mjuk borste, säger Karin Mattsson.

Foto: Beckers / Happy Homes

Foto: Beckers / Happy Homes

Glöm inte altan och snickerier

Börja med att rengöra ytorna inför behandlingen. På altanen är det bara att ge sig ner på knä och skrubba. Använd vatten och såpa eller trärengöring.

Vänta sedan till träet torkat ordentligt innan du går vidare till själva huvudbehandlingen. På horisontella ytor som en altan bör du använda en behandling som inte bildar något skikt.

Träet mättas med olja eller lasyr och överskottet torkas därefter noga av. Vertikala ytor likt räcken, plank och trädgårdsmöbler kan behandlas med samma metod som plana ytor, men här fungerar också skiktbildande lasyrer och täckfärger.

Täckfärg bör väljas utifrån virke och vilken färgtyp som använts tidigare.
– Snickerifärg är att rekommendera för ytor som får utstå mycket mekanisk nötning. Åtminstone bör det vara en färg som tål att man går emot, tar i och liknande, säger Olof Holmer på Sveriges färgfabrikanters förening.

Har du tryckimpregnerat virke kan du behöva olja det, eftersom sol och vatten gör att behandlat trä spricker upp. Det kan ge stickor och andra problem.
– Det är ofta en bra idé att använda olja som är lätt pigmenterad, eftersom träet blir mörkare för varje inoljning. Till slut kan det bli väldigt varmt under fötterna när solen ligger på, säger Olof Holmer.


Måla om steg-för-steg
  1. Kontrollera fasadens skick och byt ut allt som är trasigt.
  2. Tvätta fasaden.
  3. Skrapa bort all lös färg.
  4. Slipa av vassa kanter.
  5. Avlägsna eventuellt nedbrutet trä genom stålborstning.
  6. Se till att ytan är torr (16% fukthalt eller mindre).
  7. Förbehandla med grundolja. Följ alltid produktens rekommendation.
  8. Grundmåla alla ytor där bart trä är blottat.
  9. Slutstrykning enligt färgtillverkarens rekommendationer.

Symbol_1Tips efter trä

Cederträ
Är rötbeständigt av naturen, men bör oljas in för att färgen ska bibehållas. Ytliga alger och smuts kan tvättas bort.

Furu och lärk
Behöver egentligen ingen behandling, men kommer att gråna. Om du ändå vill olja in kan en behandling med borsalt mellan träet och oljan vara bra för att slippa mögelangrepp.

Teak och cumaru
Tillhör kategorin av tropiska träslag som är väldigt hårda och tåliga. De grånar på sikt av solen, men kräver ingen ytbehandling. Om du ändå vill ytbehandla ska du rådfråga en fackhandlare, så att du använder rätt produkt.


Foto i toppen: Jotun

ANDRA ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.