Spara energi med dina fönster

2024-07-15
Ska du renovera? Passa på att samtidigt minska energibehovet och därigenom spara pengar. Det finns flera åtgärder du kan göra, beroende på vilka förutsättningar huset har.

Ett alternativ är att renovera eller byta ut dåligt isolerade fönster. Störst besparing ger ett nytt fönster med lågt U-värde, men är fönsterkarmar och bågar i bra skick finns flera sätt att förbättra de gamla fönstren energismart. Ta reda på vilken status dina fönster har för att veta vilken metod som passar bäst.

Göra själv?

– Om du är mycket händig eller har bytt fönster tidigare på egen hand är det inget som hindrar att du monterar själv. Men är du det minsta osäker är det alltid bättre att anlita kunnig personal. Fönstren är oerhört viktiga ur energisynpunkt och ett felmonterat fönster kan skapa stor förtret och höjda energikostnader, säger Fredrik Sandberg, med många år i fönsterbranschen.

Nya fönster

Går det inte att åtgärda de befintliga fönsterna, måste de helt enkelt bytas ut. Se dock till att välja fönsterleverantör med omsorg. Undersök företagets bakgrund och ekonomi för att försäkra dig om det det du väljer kommer att finnas kvar under garantiden. Ta även referenser på företaget för att säkerställa att du har att göra med kompetent personal.

Två exempel på metoder att energieffektivisera befintliga fönster

Energiglas med oxidskikt

Erstätt den inre fönsterrutan med ett energiglas, där ett tunt oxidskikt hindrar värme från att stråla ut genom glaset. På så vis kan du få ner U-värdet till cirka 1,8W/m2K).

Tvåglas samt ädelglas

En annan metod är att ersätta det inre glaset med en två-glas isolerruta med energiglas, där mellanrummet mellan glasen är fyllt med ädelgas. Det ger ett U-värde på cirka 1,3W/(m2K). Med en sådan ruta är betydligt tyngre och tjockare än det glas du ersätter. Kontrollera därför att fönstert får plats och att fönsterbågen klarar den ökade tyngden.

ANDRA ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.