Röken visar om du eldar rätt

2024-05-29
Att elda i en ny och modern braskamin är kostnadseffektivt ,miljövänligt och skapar trivsel. Men det är inte bara att slänga in ved och tända på. Det är viktigt att elda på rätt sätt, med rätt bränsle och med rätt mängd bränsle.

När det är dags att börja elda i eldstaden, kom ihåg att följa anvisningarna som följer med eldstaden. De anger i regel den mängd ved som får eldas under en viss tidperiod, exempelvis en timme.
Det är viktigt att du följer anvisningarna noga då eldstaden med tillhörande rökkanal ofta är testad och typgodkänd utifrån just de förutsättningarna.

Det är inte bara mängden bränsle som spelar roll. Du behöver också veta hur du ska få till en bra förbränning genom att justera drag och spjäll på ett riktigt sätt. Din återförsäljare ska i samband med köpet informera dig om hur du ska göra när du eldar i just den anläggning som du skaffat.
Kvalitén på bränslet är också en viktig faktor. Fukthalten i veden ska understiga 20 procent innan den används. Hugger du din egen ved bör du göra det under vinterhalvåret och sedan låta den torka i minst ett år. Köper du torr ved slipper du lagra den en längre tid innan du kan använda den.

Är veden inte tillräckligt torr så blir förbränningen ofullständig och det bildas
en rad restprodukter som fastnar i rökkanalen och som sedan kan börja brinna, en så kallad soteld. Är du osäker om veden är tillräckligt torr kan du mäta fukthalten med hjälp av en fuktmätare.
Oavsett vilken ved du väljer, mellanlagra den i inomhustemperatur ett dygn innan du börjar elda för ett bättre värmeutbyte.

När du tänder brasan är tändbriketter och björknäver effektiva hjälpmedel för att snabbt få igång en skön brasa. I eldningsinstruktionerna till din kamin kan du läsa hur mycket ved som ska användas i startbrasan.

När brasan är igång kan du gå ut och titta på röken. Är förbränningen optimal är röken svagt vit eller nästan osynlig. Kompakt vit rök tyder på att veden är fuktig men ändå har en acceptabel förändring. Se upp om röken är grå eller svart och har en kraftig lukt. Då är förbränningen ofullständig.

Till sist, glöm inte bort att förvara askan i ett obrännbart kärl med lock placerat på ett obrännbart material, eftersom aska behåller värme i flera dagar. Slutför sedan kretsloppet genom att återföra askan dit den kommer ifrån, skogen.

10 tips för att elda värmeekonomiskt och miljövänligt

  • Välj en modern kamin. Är din befintliga äldre än tjugo år bör den bytas ut.
  • Elda alltid med torr ved. Nyhuggen ved släpper ut mycket mer tjära och kräver dubbelt så mycket mängd för att ge samma värmetillförsel.
  • Elda på en låg effekt under lång tid utan att pyrelda. Detta ger en bättre värmeekonomi än att maxelda under korta perioder under dagen.
  • Elda inte mer ved än vad tillverkaren rekommenderar.
  • Se till att lufttillförseln är tillräcklig. Samma mängd syre som förbrukas ska tillföras.
  • Se till att du har en ordentlig glödbädd när nytt bränsle läggs på.
  • Ljusgrå och ”flyktig” aska visar att du eldar rätt.
  • Sota och rengör din eldstad ofta. Det spar på energin och miljön.
  • Kontrollera röken regelbundet. Den ska helst vara genomskinlig.
  • Tala med kommunen om hur du blir av med askan.

RELATERADE ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.