Små steg blir ett stort kliv för trappan

2024-05-28
När trappan börjar knarra och ser sliten eller ­otidsenlig ut är det hög tid att fundera på en ­trapp­­renovering. Med relativt enkla medel kan man ge trappan ett välbehövligt ansikts­lyft ­­­- som i sin tur lyfter hela huset.

Behovet av en trapprenovering beror ytterst säll­an på dålig funktion eller säkerhet – en trappa har lång livslängd och är skräddarsydd till huset – utan mer om önskan om ett snyggare, modernare utseende. Många äldre hus har tråkiga furutrapp­or med vidhängande ledstång i samma stil, vilket möjligen kan kännas okej när det hand-lar om en källartrappa, men mindre attraktivt i den stora trapp­an mot övervåningen.

Men det finns pengar att tjäna, förutsatt att man är beredd att göra merparten av trapp­renoveringen själv. Om man däremot väljer att lägga ut hela jobbet på en hantverkare kommer renoveringen att närma sig kostnaden för en ny ­trapp­a, beroende på kvalitet och utförande – och då kan man ju lika gärna köpa nytt och därtill få möjlighet till smärre justeringar och förbättringar.

En trapprenovering som utförs av en hantverkare/snickare kostar cirka 9000-11 000 kronor exklusive material. ROT-avdrag går att göra på den kostna­den. Matrial­kost­naden för stegen ligg­er på runt 6000- 8000 kronor i lackad ek. Slipning och målning av trappan gör man helst innan man sätter dit de nya stegskivorna.

Om man vill hålla kostnaderna nere kan man välja att enbart slipa trapp­an och lacka, måla eller betsa den. Om trappan är knarr­ig bör man också se över spikar och skruvar som under årens lopp kan ha lossnat eller lättat. Genom att fixera trappan bättre blir man förhopp­ningsvis av med knarrig­heten. Budgetrenoveringen behöver inte kosta mer än någon tusenlapp.

– Om man väljer en budget­renovering av en furu­trappa ska man dock vara medveten om att furu är ett mjukt träslag. En mörkbetsad furutrappa som får en liten skada blir snabbt ful igen eftersom det ljusa träet lyser igenom, säger Patrik Grambo, säljare och trappkonstruktör.

Material till en helrenovering av trappan landar på mellan 6000 och 8 000 kronor om man köper det från en firma som är special­iserad på trapp­or. Då handlar det om att själv reno­vera stegen i den befintliga trappan och klä plansteget med nya skivor och även sättsteg, om trappan är tät. I ställ­et för att klä trappans sättsteg (vertikal del mell­an plansteg) med nytt trä kan man naturligtvis måla dem. Man kan även montera nya bakkantslist­er, om det är en öppen trappa.

Enligt Patrik ­Grambo är det vanligaste val­et av träslag till trapp­renoveringen ek. Det är hårt, tåligt, vackert och kan slipas om och om igen vid behov. Ek till trappan går att få laserad, lackad, oljad eller betsad beroende på vilket utseende man önskar. Det vanligaste är att lägga nio millimeter tjocka ekskivor på plansteget och sedan måla sättstegen vita eller i någon annan lämplig färg.

Man kan också köpa ett nytt räcke som bättre matchar trappans ansikts­lyft.

Foto: Ricke Johansson

Foto: Ricke Johansson

Är det svårt att renovera trappan själv?

– Nej, är man lite händig så är det inte svårt. Det första steget är att mäta trappstegen så att man kan såga ut nya skivor i exakt storlek. Trapp­stegen mäts med hjälp av en stegmätare som man brukar kunna hyra. Sedan låter man en snickare såga till steg­en, eller så gör man det själv. Stegen limmas fast med ett speciellt sätt­lim för trappsteg. Det finns noggranna instruktioner om hur länge det ska vara under press, för att det verkligen ska hålla. Några timmar under en tyngd brukar räcka.

Hur lång tid tar en trapp­renovering?

– För ett proffs tar det två dagar. För den oerfarne kan det ta 4-5 dagar. Men med lite tålamod och stor noggrannhet är trapp­renoveringen ett rela­tivt enkelt jobb som de flesta klarar av.

Patrik Grambo tipsar om att alltid se över den ursprungliga trappan inn­an man sätter igång reno­veringen, så att spikar och skruvar sitter ordentligt fast. Det finns annars en risk att trappan knarr­ar mer efter renovering­en än före.

Foto i toppen: Drömtrappor.se

ANDRA ARTIKLAR