Gör markjobben nu

Thomas Edgren

Det lider mot jul och dagarna blir både kallare och mörkare. Men om du tänkt dränera huset, anlägga ett minireningsverk eller göra något annat grävarbete i trädgården går det faktiskt att börja redan nu. – Nästan hela året kan vi gräva i trädgårdar, säger Christer Carlson, Br Carlson Entreprenad i Göteborg.

Har du tänkt vänta tills våren med markjobbet? Det finns faktiskt flera fördelar med att ta hjälp redan nu under vintern tack vare att vintrarna är så milda. Du kan till exempel anlita en markentreprenör för att yt- eller omdränera och grundisolera fastigheten, eller för att finplanera trädgården. För en grävfirma är det inga svårigheter att utföra sådana uppdrag denna mörka tid på året tack vare den mjuka marken.
– Nästan hela året kan vi gräva i trädgårdar. Det brukar ju ligga på några plusgrader under ganska lång tid höst och vinter och då går det bra att arbeta med trädgården. Faller temperaturen till under fem minusgrader, blir det svårare att komma ned i jorden, då fryser jord, sand och grus, säger Christer Carlson, Br Carlson Entreprenad i Göteborg.

I vissa fall kan man ändå klara att hålla lite värme i marken tack vare lättviktspresenningar som man täcker marken med på kvällen. Så finns verktyget tjälkrok som tillbehör som kan sättas på grävmaskinen och som klarar av att få hål på tjälen.
Även gjutning med betong går att göra i december om man använder betong med ett så kallat frostskyddsmedel.
Att däremot ge sig på ett större markjobb, som en dränering , på egen hand som husägare, kan vara dumdristigt.
– Vissa ser ju en härlig arbetsglädje i det, men tänk på att du måste förflytta rätt mycket jordmassor om du ska dränera trädgården, så det krävs i så fall att ha bra maskiner. Men låt en markentreprenör göra det stora så kan du själv göra ”finliret”, tipsar Christer Carlson.

Har du din fastighet belägen i en tätort är jorden ännu lite varmare under marken jämfört med på landsbygden. Gräsmattan och jorden värmer i sig, och värme från huset värmer också upp marken kring fastigheten. Även om du måste gräva ner ett par meter i marken vid en dränering, är jorden hyfsat varm i december.
Gräver du istället upp till våren bör du tänka på att när tjälen går ur jorden kan det bli höga vattenflöden och blött. Att då börja gräva kan innebära att trädgården blir mer förstörd än nödvändigt och kanske inte hinner återhämta sig förrän framåt sommaren.
En annan fördel med att gräva på hösten och vintern är att det är lättare att få tag på en markfirma. De är mycket hårt uppbokade under våren, så på detta sätt riskerar du inte att behöva vänta ytterligare ett år på att få ha din efterlängtade trädgårdsfest för släkt och vänner!

Foto toppbild: Mark & Bygg i Alvesta

ANDRA ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.