Solen lyser med sin frånvaro

2024-05-29
I Sverige har vi en lång och mörk vinter, men även om soltimmarna är få kan vi ändå sätt ljus på trädgården, vilket blivit allt mer populärt de senaste fem åren. Här kommer några ljusa tips i vintermörkret.

Belysning i trädgården har man tidigare haft enbart av praktiska skäl, men idag efterfrågas mer dekorationsbelysning och punktbelysning. I takt med att priserna sjunkit har fler blivit int­resserade av att dekorera den annars så mörka trädgården. Det är idag dess-utom enkelt att själv montera sin trädgårdbelysning med LED-lampor eftersom de fungerar med ett 12-voltsystem. Tänk dock på att jordfelsbrytare, IP-märkning (minst IP44) och CE-märkning är ett måste i trädgården, även om det bara handlar om 12 volt.

Genom att belysa väl valda punkter i trädgården skapas nytt liv och nya spännande former. När sedan snön faller bäddas belysningen in i snön vilket också ger ett effektfullt sken, så länge man tänker på att inte låta ljuskällorna hamna så djupt att de helt begravs i snön. Annars är det bara fantasin som sätter gränserna. Belysning ger helt nya dimensioner åt en trädgård som i dagsljus kanske knappt skulle märkas.

Med spotlights skapas stora möjligheter och de kan anpassas i ljusstyrka. De kan grävas eller stickas ner i marken, fästas i en vägg eller integreras i sten eller trä.

En pollare är en liten trädgårdslampa som ser ut som en pelare och sprider ett behagligt ljus.

Stolplyktor är vackert designade lyktor som fästs i marken för att lyfta fram rabatter, buskar och gräsmattan.

Fasadbelysning skapar en lyxig look och kan riktas antingen uppåt eller nedåt för olika effekter.

Foto: P-Light / Fox Design

ANDRA ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.