Sämre luft i våra hem – en oroande utveckling

2024-06-18
Vi svenskar satsar gärna på våra hem. Vi renoverar, inreder, fixar och donar. Är också angelägna om att ha en effektiv och ekonomisk uppvärmning. Något som däremot ofta glöms bort är ventilationen. Kanske inte så spännande, men ack så viktigt för hälsan.

De flesta bostäder i Sverige är inte tillräckligt ventilerade. Enligt Folkhälsomyndigheten bör ventilationen byta minst hälften av luften i ett rum under en timme. Men hela 78 procent av småhusen och hälften av flerbostadshusen i Sverige klarar inte detta riktvärde.

Britta Permats, vd Svensk Ventilation.

Britta Permats, vd Svensk Ventilation.

Med andra ord är ventilationsfrågan viktigare än någonsin

– Under de senaste tjugo åren har trenden varit tätare och energisnålare hus. Baksidan av det har tyvärr resulterat i att luftomsättning och ventilation försämrats, och det är högst oroande, säger Britta Permats, vd för branschorganisationen Svensk Ventilation.

Hon pekar på hälso- och sjukdomsrisker, allergier, koncentrationssvårigheter och dålig trivsel som en följd av detta. Även själva huset kan på grund av fuktproblem och mögel ta stor skada av dålig ventilation.

– Samtidigt som vi har tätare hus har vi dessutom fler kemikalier i våra hem, från möbler, kläder och hemelektronik som tv och datorer. Med andra ord är ventilationsfrågan viktigare än någonsin, understryker Britta Permats.

Grundprincipen i ventilation är att ta in luften utifrån till rena utrymmen som sovrum och vardagsrum, och föra ut den förbrukade luften i kök, toalett och badrum. I system med styrda luftflöden kan man ha både till- och frånluft i samma rum.

– Syftet är att leda bort fukt, föroreningar och koldioxid från inomhusluften och tillföra bostaden frisk luft utifrån, säger Britta Permats. Det finns flera smarta knep för att själv kolla om ens ventilation funkar bra. Men först av allt måste man såklart ta reda på vad för ventilationssystem man har, poängterar hon.

I äldre hus innan 1970-talet sköts ventilationen oftast genom självdrag, vilket bygger på skillnaden mellan temperaturen ute och inne. Det fungerar bäst under vintern när det är kallt ute och sämre på sommaren. Nackdelarna med självdrag är att luftomsättningen är relativt dålig och energiförlusten stor. Däremot är det billigt och nästintill underhållsfritt.

Under 70-talet däremot byggdes de flesta villorna tätare för att spara energi, ofta utan att kompensera med luftintag. Följden blev att många av dessa hus blev sjuka, fick dålig inomhusmiljö med fukt- och mögelproblematik.

– Det blev ett slags uppvaknande som till viss del satte fart på bättre och kontrollerad ventilation, säger Britta Permats.

Från 80-talet började de moderna mekaniska systemen därför bli allt vanligare. Den enklaste och billigaste formen är frånluftsystem (F-system), där inomhusluften sugs ut med hjälp av fläktar. Friskluften kommer in på samma sätt som i självdrag.

Det senaste och modernaste alternativet är fläktstyrd till- och frånluftssystem som kan kombineras med värmeväxlare, så kallat FTX-system. Det gör att man får värmeåtervinning, alltså sparar energi, genom att utnyttja värmen i frånluft till att värma den inkommande kalla tilluften. Med andra ord en energieffektiv lösning som fungerar oavsett väderlek.

– Det här är ett välfungerande ventilationssystem som håller dig och din bostad friskt. Att energibesparingen kan bli mellan 50-80 procent är såklart också en viktig faktor. Det kan handla om tusenlappar som man sparar under ett år, påpekar Britta Permats.

Vid sidan av ventilationssystem kan det finnas kompletterande alternativ för att förbättra luften och därmed inomhusklimatet. Luftrenare är ett exempel. Det kan vara ett komplement för framförallt astmatiker och allergiker. Luftrenare filtrerar nämligen bort partiklar och föroreningar i inomhusluften. Det finns fler alternativ beroende på vilka ämne som man vill ta bort.

Även luftavfuktare kan vara betydelsefullt för personer med astma- eller allergibesvär, i synnerhet under vintern när luften är torrare. Det kan dessutom vara lösningen om man har en hög luftfuktighet i hemmet, eller om risken finns för röta eller mögel i krypgrunden. Luftavfuktare är också ett sätt att förhindra fukt i källaren om man bytt uppvärmningssystem. 

Denna luft/luft värmepump är som en hel klimatanläggning i en och samma produkt. Ururu Sarara II har Daikin’s unika luftrenare inbyggd, samtidigt som den värmer, kyler, ventilerar, avfuktar och befuktar luften.

Denna luft/luft värmepump är som en hel klimatanläggning i en och samma produkt. Ururu Sarara II har Daikin’s unika luftrenare inbyggd, samtidigt som den värmer, kyler, ventilerar, avfuktar och befuktar luften.

MJ-E16VX-S1 från Mitsubishi Electric är luftavfuktaren som blev bäst i test i Råd&Rön. Men på flera andra punkter var andra luftavfuktare mer effektiva. Rådet som ges är att ”tänka igenom om man behöver en avfuktare som ska jobba intensivt under begränsad tid för ett snabbt resultat, exempelvis för att torka tvätt, eller om behovet är att elräkningen inte tappar proportionerna trots att luftavfuktaren går länge i exempelvis ett kylslaget sommarhus.”

MJ-E16VX-S1 från Mitsubishi Electric är luftavfuktaren som blev bäst i test i Råd&Rön. Men på flera andra punkter var andra luftavfuktare mer effektiva. Rådet som ges är att ”tänka igenom om man behöver en avfuktare som ska jobba intensivt under begränsad tid för ett snabbt resultat, exempelvis för att torka tvätt, eller om behovet är att elräkningen inte tappar proportionerna trots att luftavfuktaren går länge i exempelvis ett kylslaget sommarhus.”

Den effektiva luftrenaren Coway AP – 1008DH med prisbelönt design i läder. Har förmågan att kunna läsa av luftrenligheten i ditt hem och ställer automatiskt in sig på den nivå som behövs för just den miljö. Rekommenderad av Astma- och Allergiförbundet samt det Brittiska Allergiförbundet. 

Den effektiva luftrenaren Coway AP – 1008DH med prisbelönt design i läder. Har förmågan att kunna läsa av luftrenligheten i ditt hem och ställer automatiskt in sig på den nivå som behövs för just den miljö. Rekommenderad av Astma- och Allergiförbundet samt det Brittiska Allergiförbundet.

Så här håller du koll på din inomhusluft:

  1. Imma på insidan av fönstren är ett tecken på dålig ventilation. Matos i andra rum än köket likaså. Efter en dusch bör imman på badrumsspegeln försvinna inom en halvtimme. Fuktig lukt kan betyda mögel.
  2. Underhåll ditt ventilationssystem. Se till att byta filter och hålla fläktar och ventiler rena från smuts och damm.
  3. Vädring är ett viktigt komplement till ventilationen. Vädra gärna en stund varje dag. Vädra snabbt och effektivt, det räcker att hålla ett fönster öppet 1-5 minuter. Längre tid bidrar till att inomhusluften kyls ned.

RELATERADE ARTIKLAR