Heta tungviktare värmer länge

2024-05-29
Elden ger ett lugn och en trygghet som skapar harmoni i vår stressade vardagstillvaro. Men var ska elden komma ifrån? En lätt eller tung eldstad? Idag väljer de flesta, cirka 80 procent en lätt eldstad, men det finns även ”heta tungviktare” på marknaden.

Det finns en uppsjö av olika typer av kaminer och ugnar, men oavsett vilken typ av eldstad, se till att välja ett kvalitetsmärke som har alla prestandadeklarationer och som du vet kommer att hålla länge.

Har du ett lite nyare hus som är mer välisolerat så behöver det inte så mycket energi per timme. Då är det bra att välja en lite tyngre eldstad, till exempel en täljstenskamin, en täljstensugn eller en kakelugn som magasinerar värmen och sprider energi under en längre tid. I en sportstuga på fjället däremot så blir det ju inte varmt av att du är där. Då bör du istället välja en traditionell braskamin som snabbt ger ifrån sig värme. Sedan ska man inte förglömma vilken fantastisk försäkring mot elavbrott det är med en braskamin.

Foto: Contura

Foto: Contura

Viktigt att tänka på inför ett köp är att du går till en seriös butik för att få rätt råd som gäller just din villa och dina förutsättningar. Dagens braskaminer är fantastiskt mycket bättre ur alla aspekter jämfört med femton år sedan. Detta beror på en teknik som kallas clean burn som innebär upp till 90% mindre utsläpp av oförbrända kolväten. Dessutom så brinner det rent och sotar inte på glaset. Rent krasst kan man jämföra en gammal kamin med en gammal välvårdad volvo 740. Båda fungerar och gör sitt jobb, men jämfört med dagens teknik utifrån effekt och miljöpåverkan så är skillnaderna enorma.

En variant är den klassiska kakelugnen, som först började spridas i vårt land på 1700-talet. Den har blivit alltmer populär och kan köpas både gammal eller nytillverkad. I en kakelugn leds värmen runt i tio meter långa kanaler och avsätter värmen i den värmelagrande massan som finns där. Den antika varianten står sig faktiskt väldigt bra även idag prestandamässigt, men det finns skillnader mellan de antika och nytillverkade. I en ny har du glaslucka, större eldstad och prefabricerade kanaler av andra material. En ny kakelugn är tyngre och du kan elda den hårdare än en gammal. De flesta väljer en nytillverkad, även om det finns en charm med en antik, som ofta har fantastiskt vackra detaljer och är unika.

Ett annat alternativ är täljstensugnen. En riktig tungviktare som väger från 1000kg och uppåt. Den lagrar och avger värme länge. Stenen har även en individuell ådring, vilket gör att varje täljstensugn känns unik. Vill man verkligen lyxa till det så kan man låta en arkitekt rita en eldstad och så byggs den på plats.

En tung eldstäd tar längre tid att bli varm, men i gengäld ger den jämn, kontinuerlig värme under längre tid.

En mellanvariant kan vara att välja en täljstenskamin som väger mellan 200-400kg.  Det är helt enkelt en braskamin som är klädd med täljsten för att lagra värmen längre. Då en plåtkamin har två timmars avsvalningstid, tar det upp till tio timmar för en täljstenskamin för att svalna. Avsvalningstiden är kopplat till mängden täljsten som kaminen har.

För en eldstad som väger upp till 400 kilogram så krävs ingen golvförstärkning, men är den tyngre än så, då får man räkna med att förstärka golvet också. Detta är något som kaminbutiken hjälper till med.

Färgmässigt så är det vitt som är mest populärt på kakelugnarna, men generellt gällande eldstäder så är det lite av en vit trend som går just nu och många fina vita modeller finns, traditionellt så är det grått eller svart som eldstäderna är.

Något som generellt efterfrågas, oavsett vilken eldstad man väljer så är det att man vill se elden, vilket också tillverkarna har förstått. Man vill att brasan ska brinna länge, med lite ved åt gången och man vill se mycket av elden. Det ska brinna lugnt och vackert och skänka harmoni i vår stressade vardagstillvaro.

Foto: Tulikivi

Foto: Tulikivi

RELATERADE ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.