Nu gäller etiketten även produkter för uppvärmning

2024-07-16
Energimärkningsetiketten har vi blivit vana att hitta på vitvaror, lampor och andra el-produkter. Nu har den också hamnat på flera produkter för uppvärmning. En snabb titt på etiketten är genvägen till ett energismart val.

Alla nya värmepumpar, varmvattenberedare, ackumulatortankar, el-, olje-och gaspannor ska vara energimärkta från den 26 september i år. Sedan tidigare är luft-/luftvärmepumpar energimärkta.

Märkningen gör det lättare för dig som husägare att jämföra olika alternativ för uppvärmning. Du ser vilket som är mest energieffektivt och bullrar minst.

Linn Stengård, Energimyndigheten

Linn Stengård, Energimyndigheten

– Förhoppningsvis skickar konsumenternas val av energieffektiva produkter signaler till tillverkarna att ta fram ännu bättre produkter på sikt, säger Linn Stengård, handläggare inom energieffektivisering vid Energimyndigheten.

Två olika typer av skalor används. Den ena gäller rumsuppvärmning, där bästa energibetyget är A++. Den andra gäller uppvärmning av vatten till kranar och duschar och här är A högsta betyg. De bästa produkterna ligger alltid på den gröna delen av skalan. Väljer du en produkt med grönt betyg, får du lägst energikostnader.

Energimärkning

Funderar du på hur energieffektivt det är att kombinera värmepump, varmvattenberedare eller panna med temperaturstyrning eller solvärme, så ska det finnas en särskild etikett för de alternativen. Kombinerar gör man ju för att ytterligare öka energiuttaget ur ett system. Därför kan de bästa kombinationerna få ett extra plus efter sitt A, alltså bättre än enskilda produkter.

Enskilda installatörer kan få ansvar för ”betygsättningen” när olika komponenter i ett system kombineras.

– Här finns hjälpmedel att ta till för att få fram energimärkningar, förklarar Linn Stengård.

Produkter som redan fanns på lager när energimärkningen infördes, får säljas i alla fall. Alla nya produkter som tas in ska däremot ha märkningen. Något sista-datum för att få sälja omärkta produkter finns inte. Övergången tills du som konsument möter mest märkta produkter ute på marknaden, lär knappast bli evighetslång.

– Det rör sig inte om så stora lager som när man till exempel började ersätta glödlamporna, menar Linn Stengård.

Energimärkningen är gemensam inom EU. Det är första gången man jämför energislagen gas, olja och el på det här sättet.

Energimyndigheten övervakar att reglerna följs i Sverige.

RELATERADE ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.