Så väljer du rätt säng

2024-04-19
Med tanke på att vi tillbringar ungefär en tredjedel av dygnets timmar sovandes borde vi lägga mycket krut på hemmets kanske viktigaste möbel – sängen.

Det är ett faktum att medvetenheten och utbudet av bra sängar har ökat. I dag är det få vuxna som nöjer sig med en enkel träsäng med en skumgummimadrass. Kraven på komfort, design och färgval har ökat, sängarna har blivit bättre och har fler finesser – det finns en säng för i stort sett varje kroppstyp och smak. Chansen att just du ska hitta den optimala sängen är stor.

Utbudet och kvalitén gör kanske inte att vi sover mer och bättre. God sömn är beroende av många faktorer och i dag är stress en stor anledning till att vi sover mindre och sämre. Men med rätt säng ökar förutsättningarna för en god natts sömn.

Det primära att tänka på är vilken kroppstyp man har, inte kroppsvikten, som många tror. Tumregeln är att en rak kropp kan ha en hårdare säng än en svankig/kurvig kropp. Du ska inte ligga på sängen utan i den. Så det är alltså viktigt att sängen är så pass mjuk att den anpassar sig efter just din kropp. Axlar och höfter ska sjunka ner i sängen så att ryggraden är rak när du ligger på sidan. Annars trycks axlarna och höfterna ihop, det börjar värka och så måste du vända dig. Det här stör förstås din sömn. Om du hela tiden måste hitta en bekvämare ställning under djupsömnen – som varar i cirka 90 minuter – försämras kroppens återhämtning och du känner dig inte utvilad. Idealet är att ha en säng som formar sig så perfekt efter kroppen att du knappt behöver röra dig när du sover.

Tempur är en sådan typ av säng. Hela sängen består av ett följsamt skummaterial som formar sig perfekt efter just din kropp. Vikt eller längd spelar ingen roll. Sängen passar alla och anpassar sig effektivt så att inga kroppsdelar belastas fel och musklerna får vila.

Även traditionella sängar med fjäderbotten och bäddmadrass anpassar sig efter kroppen – förutsatt att den har rätt fasthet/mjukhet.

I dag finns fem olika typer av fjädring och många madrasser har så kallad pocketfjädring, vilket innebär fjädrar inkapslade i påsar. Dyrare sängar har olika hårdhet i fjädringen i olika delar av sängen, för maximal komfort. Många tror att en säng som sjunker in mot mitten efter ett tag är dålig, att fjädrarna har lagt av. Men det är precis tvärtom. Det är bra, för det betyder att sängen har anpassat sig efter din kropp.

Ta alltid god tid på dig vid köp av ny säng. Prova, prova, prova. Testligg sängar från olika leverantörer, helst så många som möjligt, och hitta den rätta, skönaste känslan!

Kom också ihåg att lyx inte alltid är bäst. Du kan hitta en budgetsäng som passar just dig bättre, men visst är det så att man får vad man betalar för. Exempelvis är en Hästen-säng dyr, men är handgjord av enbart naturmaterial – bomull, lin och tagel – och håller nästan ett helt liv.

Vill man ha en sval säng bör man köpa en säng med så mycket naturmaterial som möjligt.

Allt populärare är den så kallade kontinentalsängen. Den består av två resårmadrasser och en bäddmadrass, vilket gör den högre än vanliga sängar. Känslan är lyxig och komforten är hög, åtminstone om man lägger sig i prisklass över 20 000 kronor. Tänk dock på att kolla om den övre resårmadrassen har en skarv eller inte. Vid skarven blir sängen nämligen hårdare, vilket kanske inte är så kul om man till exempel har barn i sängen. Man vill ju att alla ska ligga lika mjukt och bekvämt. Utan skarv blir komforten lika oavsett var man befinner sig i sängen.

Förr sa man att det är bra för ryggen med en fast säng. Men i själva verket är det oftast bättre med en mjuk säng. Man ska som sagt inte ligga på sängen, utan i den. Är sängen för fast ligger man på den, ungefär som på en planka. Det är inte bra för kroppen och man sover sämre.

Oavsett om man sover på rygg, sidan eller magen, är en mjukare säng att föredra före en hård. De flesta tenderar att sova både på rygg och på sidan och då är det alltså viktigt att sängen ger med sig vid stuss, axlar och höfter, så att kroppen ligger så rakt som möjligt. Att sova på mage är ingen bra idé, eftersom huvudet alltid hamnar på sidan och ger dålig ergonomi.

En annan myt är den om den höj- och sänkbara sängen; att lägesförändringen enbart handlar om att kunna läsa eller titta på teve bekvämt. Ett seglivat rykte är också att man ”känner” maskineriet genom madrassen. Inget av detta är sant.Att maskinellt kunna anpassa sängen efter den som ligger i den gör att man kan få maximal komfort. Vid sömn i ryggläge kan man höja upp ben och överkropp, så att rumpan vilar nersänkt. Det ger en skön ställning som du inte behöver röra dig ur alls. Du kan sova i timmar utan att röra en fena, vilket förstås ger en bättre sömn.

Det är ett faktum att medvetenheten och utbudet av bra sängar har ökat. I dag är det få vuxna som nöjer sig med en enkel träsäng med en skumgummimadrass. Kraven på komfort, design och färgval har ökat, sängarna har blivit bättre och har fler finesser – det finns en säng för i stort sett varje kroppstyp och smak. Chansen att just du ska hitta den optimala sängen är stor.

Utbudet och kvalitén gör kanske inte att vi sover mer och bättre. God sömn är beroende av många faktorer och i dag är stress en stor anledning till att vi sover mindre och sämre. Men med rätt säng ökar förutsättningarna för en god natts sömn.

Det primära att tänka på är vilken kroppstyp man har, inte kroppsvikten, som många tror. Tumregeln är att en rak kropp kan ha en hårdare säng än en svankig/kurvig kropp. Du ska inte ligga på sängen utan i den. Så det är alltså viktigt att sängen är så pass mjuk att den anpassar sig efter just din kropp. Axlar och höfter ska sjunka ner i sängen så att ryggraden är rak när du ligger på sidan. Annars trycks axlarna och höfterna ihop, det börjar värka och så måste du vända dig. Det här stör förstås din sömn. Om du hela tiden måste hitta en bekvämare ställning under djupsömnen – som varar i cirka 90 minuter – försämras kroppens återhämtning och du känner dig inte utvilad. Idealet är att ha en säng som formar sig så perfekt efter kroppen att du knappt behöver röra dig när du sover.

Tempur är en sådan typ av säng. Hela sängen består av ett följsamt skummaterial som formar sig perfekt efter just din kropp. Vikt eller längd spelar ingen roll. Sängen passar alla och anpassar sig effektivt så att inga kroppsdelar belastas fel och musklerna får vila.

Även traditionella sängar med fjäderbotten och bäddmadrass anpassar sig efter kroppen – förutsatt att den har rätt fasthet/mjukhet.

I dag finns fem olika typer av fjädring och många madrasser har så kallad pocketfjädring, vilket innebär fjädrar inkapslade i påsar. Dyrare sängar har olika hårdhet i fjädringen i olika delar av sängen, för maximal komfort. Många tror att en säng som sjunker in mot mitten efter ett tag är dålig, att fjädrarna har lagt av. Men det är precis tvärtom. Det är bra, för det betyder att sängen har anpassat sig efter din kropp.

Ta alltid god tid på dig vid köp av ny säng. Prova, prova, prova. Testligg sängar från olika leverantörer, helst så många som möjligt, och hitta den rätta, skönaste känslan!

Kom också ihåg att lyx inte alltid är bäst. Du kan hitta en budgetsäng som passar just dig bättre, men visst är det så att man får vad man betalar för. Exempelvis är en Hästen-säng dyr, men är handgjord av enbart naturmaterial – bomull, lin och tagel – och håller nästan ett helt liv.

Vill man ha en sval säng bör man köpa en säng med så mycket naturmaterial som möjligt.

Allt populärare är den så kallade kontinentalsängen. Den består av två resårmadrasser och en bäddmadrass, vilket gör den högre än vanliga sängar. Känslan är lyxig och komforten är hög, åtminstone om man lägger sig i prisklass över 20 000 kronor. Tänk dock på att kolla om den övre resårmadrassen har en skarv eller inte. Vid skarven blir sängen nämligen hårdare, vilket kanske inte är så kul om man till exempel har barn i sängen. Man vill ju att alla ska ligga lika mjukt och bekvämt. Utan skarv blir komforten lika oavsett var man befinner sig i sängen.

Förr sa man att det är bra för ryggen med en fast säng. Men i själva verket är det oftast bättre med en mjuk säng. Man ska som sagt inte ligga på sängen, utan i den. Är sängen för fast ligger man på den, ungefär som på en planka. Det är inte bra för kroppen och man sover sämre.

Oavsett om man sover på rygg, sidan eller magen, är en mjukare säng att föredra före en hård. De flesta tenderar att sova både på rygg och på sidan och då är det alltså viktigt att sängen ger med sig vid stuss, axlar och höfter, så att kroppen ligger så rakt som möjligt. Att sova på mage är ingen bra idé, eftersom huvudet alltid hamnar på sidan och ger dålig ergonomi.

En annan myt är den om den höj- och sänkbara sängen; att lägesförändringen enbart handlar om att kunna läsa eller titta på teve bekvämt. Ett seglivat rykte är också att man ”känner” maskineriet genom madrassen. Inget av detta är sant.Att maskinellt kunna anpassa sängen efter den som ligger i den gör att man kan få maximal komfort. Vid sömn i ryggläge kan man höja upp ben och överkropp, så att rumpan vilar nersänkt. Det ger en skön ställning som du inte behöver röra dig ur alls. Du kan sova i timmar utan att röra en fena, vilket förstås ger en bättre sömn.

10 tips för att sova gott

  1. Avstå koffein och nikotin sex timmar före läggdags
  2. Avstå alkohol fyra timmar före läggdags.
  3. Vila, men undvik  tupplurar dagtid.
  4. Titta inte på klockan nattetid.
  5. Skriv ner eventuella grubblerier innan du somnar.
  6. Varva ner minst en timme innan  läggning – ingen tv, jobb eller internet.
  7. Håll sovrummet svalt. 16-19 grader är idealt.
  8. Mörklägg ordentligt.
  9. Försök att tillbringa minst en timme utomhus varje dag.
  10. Stig upp samma tid varje dag, även på helgen.

Foto i toppen: Dux

ANDRA ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.