”Det är trots allt eld det handlar om”

2024-05-26
När luften blir rå och fuktig och temperaturen sjunker ökar intresset för eldstäder. Sotaren Peter Jansson ger sina bästa tips på vad du bör tänka på vid val av eldstad.

Peter Jansson är inne på sitt 38:e år i branschen och har arbetat på Åke Huss AB i 15 år. Han har stor erfarenhet och vet vad som brukar ställa till problem för kunderna. Han har sett det mesta.    

Peter Jansson anser att det första du bör fundera kring är ditt behov av eld-stad. Ska du använda den till uppvärmning av hela huset så bör du vara medveten om att det kommer att bli jobb med att hantera veden samt hålla igång värmen. Är det enbart mysfaktorn samt lite extra värme du söker rekommenderar han att köpa en braskamin med täljsten.

– Tälj-stenen gör att braskaminen håller värmen i flera timmar efter att elden har slocknat samt att den skyddar mot en extrem hetta som annars kan uppstå. 

Han berättar om de vanligaste problemen han stöter på när han kommer för att besikta. 

  Har kunden köpt produkter av låg kvalité är det vanligt att det fattas monteringsanvisningar eller att skorsten och braskaminen inte är anpassade för varandra, säger han. 

När detta händer är kunden ibland tvingad till att komplettera med fler delar innan eldstaden blir godkänd.

– Du får det du betalar för. När det gäller eldstäder så rekommenderar jag att köpa kvalité. Det kan bli farligt annars. Det är trots allt eld det handlar om.

Genom att köpa eldstaden hos en större etablerad firma får du hjälp att välja ut den bästa varianten för dina behov samt att de kan installera den så att eldstaden håller brandskyddskraven.

– Ett vanligt problem som vi stöter på när kunden själv har monterat en eldstad är att den hamnar för nära brännbara byggnadsdelar. Detta måste åtgärdas, vilket kan bli kostsamt för kunden, innan vi kan skriva ett godkänt protokoll.

Se även över möjligheten att få tag på bra ved innan du köper en eldstad.

– Veden ska ha en fuktighetshalt på under 20 procent för att uppnå en bra förbränning, säger Peter Jansson som även påpekar vikten av att följa den specifika eldstadens eldningsinstruktion.

– Det är personen som lägger i veden som avgör hur pass effektiv eldningen blir. Det är vanligt att de som eldar lägger i för mycket ved.

Han vill också påminna om att det behövs en anmälan till kommunen för att få installera en eldstad.

Bild i toppen: Contura

RELATERADE ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.