Turkosblå havspärla

2024-06-15
Familjen Lewins arkitektritade tvåplansvilla ligger utmed den natursköna kustremsan mellan Båstad och Torekov i Skåne. Deras vidsträckta trädgård omsluts av en vacker bokskog och öppnar sig på andra sidan mot en anslående havsutsikt. Från början utgjorde tomtytan inte mer än en gräsmatta, men idag pryds den av boulebana och utegym – liksom ett konstfullt inrättat poolområde.

Åsa och Sven-Åke berättar att målet med nyanläggningarna i trädgården varit att skapa en inbjudande samlingspunkt för familjens breda umgängeskrets. Likväl har det funnits en vilja att tillbringa mer tid utomhus.
– Grundtanken är att trädgården ska kännas som en naturlig förlängning av huset och att det ska finnas många olika ytor för ändamål som att äta, vila, bada och leka, säger Sven-Åke.

Färgpaletten för grönskan går i rosa, blått, vitt och grönt

Den rektangulära markpoolen fyller en viktig funktion genom att utgöra en källa till aktiviteter för både gamla och unga, stora och små. Anläggningen består av en gjuten bottenplatta och har väggar av galvaniserat stål, beklädda med invändig gummiduk i keramikimitation.
– Äkta keramik fungerar ju inte riktigt på våra breddgrader, eftersom det finns risk för fuktgenomslag och frost, reflekterar Sven-Åke.

Foto: Privat

Familjen Lewin. Foto:Privat.

Samtidigt är familjen nöjda att de valde en poolduk i gråljusblå nyans. En klarblå ton hade nämligen blivit för intensiv under soliga sommardagar.

Åsa poängterar även att de lagt särskild omsorg vid att trädgårdsdesignen ska gå i linje med husets stil. Exteriören bär tydligt minimalistiska drag och med hänsyn till detta har poolens omgivande miljö fått en estetisk formgivning som är tänkt att dra mot det nordiska och smälta in i naturen.

Ljusgrå granithällar och sibirisk lärk mjukas upp av rosor, kryddiga perenner, lavendel och fontänliknande elefantgräs. En miljöskapande ligusterhäck tronar invid pooltrappan i ett famntag som skapar en skyddad zon.
– Färgpaletten för grönskan går i rosa, blått, vitt och grönt, säger landskapsingenjören Karin Malmberg, som bistått paret Lewin med att planera en inbjudande och lättskött poolmiljö.

Med hennes hjälp har de bland annat placerat poolen, fällt in träbänkar mot rabatterna och skapat olika nivåer och rum i utemiljön genom stenläggningar, trappor och högväxt miskantusgräs som bildar naturliga väggar.

Vi drog igång på hösten och var klara till våren.

Sven-Åke förklarar att själva anläggningsarbetet pågick i sex månader.
– Vi drog igång på hösten och var klara till våren. Allting började med poolen, som utgjorde det stora ingreppet. Vi hade sådan tur att efter två meters grävning ner i marken slog man emot berg. Det innebar att vi inte behövde spränga, utan kunde låta betongplattan som är poolens botten vila på berggrunden. Monteringen av själva poolen gick sedan på tre dagar och var förhållandevis enkel.

Han berättar vidare att poolen fått en träinramning i sibirisk lärk i toppkvalitet och att pooltrappan är av generös romersk modell.

Byggnaden där pooltekniken installerats har även dimensionerats för att kunna tjäna som förvaringsbod.
– Vi känner oss utomordentligt nöjda. Vi är glada att vi var helt konsekventa i våra materialval, kommenterar Åsa och Sven-Åke.

Paret tillägger sedan att de finjusterat utemiljön genom att flytta runt matplatsmöblerna. Just nu håller de på att jobba in mer belysning i trädgården och överväger att göra en skuggad yta, eftersom platsen är väldigt solutsatt. I sommar blir det även ett franskt utekök.
– Det blir fantastisk matlagning, säger Sven-Åke förväntansfullt.


Fakta familjen Lewin:

Namn: Sven-Åke Lewin, 65, och Åsa Lewin, 64.
Familj: Sonen Rikard, 30, och dottern Julia, 26.
Gör: Sven-Åke är företagare inom finansiell rådgivning i samband med köp och försäljning av företag. Åsa jobbar med försäljning av sportkläder och på Friskis & Svettis.
Boyta: Cirka 300 kvadratmeter, i en tvåplansvilla mitt emellan Båstad och Torekov på Bjärehalvön i Skåne.
Pool: Rektangulär markpool från Poolkungen på fem gånger tio meter med romersk angöringstrappa.


Foto i toppen: Flisby AB

ANDRA ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.