Stora miljövinster vid byte till ny braskamin

2024-05-26
Har du en äldre braskamin från förra seklet? Då kan det vara hög tid att investera i en ny. Åtminstone att döma av Energimyndighetens stora test av braskaminer som genomfördes under förra året.

Idag finns i Sverige fler än 1,7 miljoner vedeldade eldstäder, däribland braskaminer. Många av dem är av äldre modell samtidigt som antalet eldstäder stadigt ökar. De nya är inte problemet, tvärtom.

Testet som är det största som Energimyndigheten genomfört, slår fast att en modern braskamin kraftigt minskar både vedförbrukningen och miljöutsläppen jämfört med äldre braskaminer. Vedförbrukningen kan minska med minst 20 procent medan miljöutsläppen kan halveras eller minska med upp till 85 procent. Dagens moderna kaminer är alltså avsevärt mycket bättre de som tillverkades på 1980- och 90-talet.
– Bilden som Energimyndighetens test visar överensstämmer helt med vår egen. Att det är stor skillnad på ny och gammal teknik är något vi sagt under många år. Nu har vi det svart på vitt, säger Hans Wikström på Svenska Brasvärmeföreningen.

Det skulle vara det överlägset effektivaste sättet att snabbt förbättra luftkvaliteten i området

Han berättar att språnget mot dagens rena teknologi, Clean Burn, togs ungefär runt sekelskiftet och att det under 2000-talet successivt skett en utveckling och förfining mot allt renare och effektivare eldstäder. Men för att vara på den säkra sidan menar han att det kan vara klokt att specifikt kolla upp hur det förhåller sig med den egna kaminen. Idag är det Clean Burn som gäller.
– Den stora vinsten som testet framförallt belyser är att dagens braskaminer är så enormt mycket bättre ur miljösynpunkt, poängterar Hans Wikström. Vad skulle det inte betyda om samtliga småhusägare i de stora villaområdena i våra stadsmiljöer samtidigt skulle byta sina gamla modeller, varav många är från 70-talet, till modern teknologi?
– Det skulle vara det överlägset effektivaste sättet att snabbt förbättra luftkvaliteten i området. Man skulle få bort åtminstone uppåt 70 procent av utsläppen, menar Hans Wikström. Att vedförbrukningen dessutom minskar är givetvis också ett stort plus, både ur bekvämlighetssynpunkt och för ekonomin.


Kanske även skorstenen behöver bytas ut?

Vid byte till ny eldstad är det viktigt att samtidigt låta en fackman kontrollera skorstenen. I synnerhet om man har en äldre skorsten av stål som med åren blir allt tunnare. Här finns en uppenbar brandrisk, givetvis beroende på hur mycket och hur hårt man eldar.


Energimärkning på braskaminer

Från 1 juli 2018 ska alla braskaminer som säljs i Sverige vara energimärkta. Syftet är att hjälpa konsumenter att kunna välja det mest energi- och miljövänliga alternativet. År 2022 kommer dessutom EU:s ekodesignkrav, som ställer krav på högre verkningsgrad och låga miljöutsläpp. Ekodesignkraven och energimärkningen är gemensamma för alla EU-länder.


Foto i toppen: Oskar Lürén/Energimyndigheten

RELATERADE ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.